OMSZ:  [mnSu]
Aszályindex információ
Az elmúlt napokban is megmaradt a hetek óta tartó zivataros időjárás. Már csütörtökön is, de főleg péntek estétől szombat estig vonultak hatalmas kiterjedésű zivatarrendszerek az országban. Ezek főleg az ország déli, középső és nyugati részét érintették, az északkeleti régió teljesen kimaradt. Vasárnap az ország nagyobb részén csendesebb volt az idő, majd hétfő hajnalban immár északkeleten alakult ki nagy területen zivatar. Ezek a zivatarrendszerek sokfelé okoztak károkat, helyenként villámárvizet. Ugyanakkor egyes területek ezekből és a korábbi esőkből is kimaradtak.
A talaj a nagy mennyiségű csapadék hatására az ország nagyobb részén nedves, sokfelé vizes, helyenként belvízfoltos, északkeleten ugyanakkor sokfelé száraz.
Aszály az országban nincs, csapadékhiányos területek viszont az északkeleti országrészben vannak
A következő héten minden nap várható az országban, de nem mindenütt csapadék: többnyire záporeső formájában, de csütörtökön a nyugati országrészben tartós eső is lehet. A csapadék mennyisége jövő hétfőig nagyon komolynak látszik, bár egyelőre ebben nagy a bizonytalanság, de a számítások 20-30 mm-es (sőt ezt meghaladó) területi átlagot ígérnek. Nagy valószínűséggel lesznek felhőszakadások is, a most még csapadékhiányos északkeleti területeken is pótlódni látszik a nedvesség.

Készült: 2018.06.11.
OMSZ: 2018. június 11. 13:37 (11:37  UTC) [faha]