2024. április 23. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. december 27. 14:37

Fagyos Újév

Időjárásunkban az elmúlt napok eseménytelen időszakához képest változások történtek. A hét elején enyhe, majd rá egy nappal hideg légtömegek árasztják el a Kárpát-medencét, és az ilyen helyzeteket gyakran erős vagy viharos széllökések kísérik, ahogy az most is tapasztalható lesz. Az átmeneti enyhülést egyre inkább a zord fagyok váltják fel, de számottevő csapadékra nem számíthatunk.

Az elmúlt egy hétben sehol sem esett számottevő mennyiségű csapadék az ország területén, viszont helyenként gyenge havazás, másutt ónos szitálás, vagy ónos eső volt, de mezőgazdasági szempontból egyiknek sem volt különösebb jelentősége, nagy kárt sehol sem okozott. A talaj nedvességtartalma a felső 1 méteren általában 50-70% közötti az ország nagy részén, a keleti és nyugati peremvidéken 80% fölött van, de továbbra is jellemzően a talaj felső rétege szárazabb.

A talaj felső részének (5 cm) hőmérséklete napi átlagban 0 fok körül van, a fagyos éjszakákon megfagy a felső talajréteg, majd napközben kienged. Ez a folyamat lesz a jellemző az előttünk álló hét első felében is, bár a hét végén lesznek tartósan fagyos vidékek is.

Mozgalmas, hideg télies időre számíthatunk a folytatásban is, számottevő csapadék nélkül. A hét végéig szinte minden nap előfordulhat napközben több-kevesebb napsütés, és éjszakánként is kevés helyen várható párás, ködös idő. A hét első felében előfordulhat helyenként havaseső, havazás, de a mennyisége sehol sem lesz számottevő, inkább csak nyomcsapadékra számíthatunk. A légmozgás csütörtökig gyakran lesz sokfelé erős vagy akár viharos is, majd péntektől mérséklődik a szél. A hőmérséklet fokozatosan esik vissza, a hét közepéig az éjszaki fagyokat 4-6 °C, majd 2-3 °C körüli nappali maximumok jellemzik, majd péntektől mindenhol fagypont alatt marad a nappali hőmérséklet is.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. december 27.