2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. január 2. 13:43

A kemény mínuszok kifagyást okozhatnak

Továbbra sem alakul ideálisan a téli időjárás mezőgazdasági szempontból. Hiányzik a hó a földekről, e mellett pedig már eddig is voltak komoly mínuszok, de a java még csak ez után jön. Péntekre annyira hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg érkezik térségünkbe, hogy az északkeleti országrészben többfelé várható -15 fok alatti hőmérséklet, mely egyes növénykultúrákban már kifagyást, elfagyást okozhat.

Ha visszatekintünk a december hónapra, akkor megállapíthatjuk, hogy az átlagosnál 1-2 fokkal hidegebb idő volt, egyes napokon és területeken kevéssel -10 fok alatti minimumok is előfordultak. A hónap szinte teljesen száraz volt, alig volt olyan hely az országban, ahol 5 mm-t meghaladta a havi csapadékösszeg. Ennek megfelelően összefüggő hóréteg is csak rövid időre és legfeljebb 1-2 cm vastagságban alakult ki néhol. A talaj jelenleg országszerte fagyott, a talajfagy mélysége a művelési módtól és a nedvességviszonyoktól erősen függően többnyire 5-15 cm környékén van.

Az előttünk álló egy héten változékony, szeles, hideg időre számíthatunk, gyakori frontátvonulással. Kedd reggelre, illetve szerdán napközben várható csapadék, többnyire hó, de nyugaton, délnyugaton folyékony halmazállapot is lehet. A csapadék mennyisége azonban nem ígérkezik jelentősnek, vékony hóréteg, elsősorban északkeleten, azonban kialakulhat. Vasárnap újabb csapadék érkezhet, de mennyisége a jelenlegi számítások szerint szintén nem tűnik soknak. A szél gyakran és nagy területen lesz erős, csütörtökön és pénteken viharos.

Kedden és szerdán napközben még többnyire kevéssel fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, majd péntekre igen hideg levegő érkezik fölénk. Az északkeleti országrészben pénteken a napos idő ellenére a maximum is csak -10 fok körül valószínű. Ez a viharos északi széllel párosulva már fagyási sérüléseket is okozhat, a szabadtéri munkákat ennek megfelelően tervezzük. Szombat reggelre várható a leghidegebb, a minimumok a Dunántúlon -10 fok körül, a keleti országrészben -10 és -15 fok között várhatók, északon, északkeleten viszont ennél is hidegebb lehet. A -15 fok alatti hőmérséklet egyes kultúrákban lefagyást illetve kifagyást okozhat. Vasárnaptól várható majd enyhülés.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. január 2.