2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. január 30. 16:26

A héten enyhülés és csapadék várható

Az átlagosnál több fokkal hidegebb, és az ország nagy részén szárazabb január után a február enyhüléssel, és csapadékos időjárással köszönt ránk. A Kárpát-medence időjárására az elmúlt héten és még jelenleg is úgynevezett hidegpárnás helyzet a jellemző, melyben a medencét kitöltő igen hideg légtömeg fölött jóval melegebb helyezkedik el, ez okozza a párás, sokfelé ködös időt. Időjárásunkban részleges változást egy kedden északnyugat felől érkező magassági hidegörvény hoz, melynek hatására vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítani, de a párás idő egyelőre sokfelé megmarad. A hét második felében déli áramlással jelentősen enyhébb, változó nedvességtartalmú légtömegek érkeznek fölénk többfelé megélénkülő széllel.

Az elmúlt egy hét hideg, száraz időjárása a hótakaróban nem hozott számottevő változást, továbbra is az ország keleti felén vannak vastagabb hóval borított területek, elsősorban északkeleten és az Alföld középső tájain. A havas felszín alatt a talajban a fagy 10-25 cm mélységig tart a művelési módtól és a nedvességviszonyoktól függően, míg a vékonyabb hótakaró alatt illetve a hóval nem borított tájakon 25-45 cm-ig fagyott a talaj. A hét első felében az ország északkeleti harmadán átmenetileg nőni fog a hótakaró vastagsága, majd csütörtöktől mindenütt olvadás kezdődik.

 

Az előttünk álló héten sok lesz a felhő fölöttünk, a hét elején még többnyire derült keleti tájakon is erősen megnövekszik a felhőzet kedden, és csak a hét második felében várhatók naposabb időszakok. Csapadék is keddtől várható, az északi, északkeleti tájakon havazásra, máshol ónos esőre kell számítani. A legtöbb csapadék szerdán valószínű, még ekkor is vegyes halmazállapot lesz a jellemző az országban, a Dunántúlon és az Alföldön ónos eső és eső valószínű, míg északkeleten havazás, havas eső, ónos eső várható. Csütörtökön már csak keleten valószínű csapadék elsősorban eső, ónos eső formájában, majd péntektől csak elszórtan kell esőre, záporesőre számítani. A délies szél főként a hét második felében élénkül meg többfelé, északnyugaton meg is erősödik. A hőmérséklet még kedden hajnalban a hóval borított, derült északkeleti tájakon -15 fokig vagy akár az alá csökken, majd szerdától megszűnnek a kemény fagyok. Továbbra is a havas területeken lesz hidegebb, itt a reggelente -4, -7 fokig hűl le a levegő, máshol -2, +2 fokokra lehet számítani, péntektől pedig egyre többfelé lesznek fagymentesek a reggelek. A legmagasabb hőmérséklet egyre többfelé haladja meg a 0 fokot, a hét második felében pedig jellemzően 5 és 10 fok között alakul majd, de a déli országrészben akár ennél melegebb is lehet. A vastag hóval borított északkeleti tájakon viszont lassú lesz az enyhülés, ott napközben is csak 1–3 fokig melegszik a levegő.

 

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6–12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

 

Készült: 2017. január 30.