2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. február 20. 14:05

Lehet készülődni a tavaszi munkálatokra

Az elmúlt hét többnyire borongós, párás, sokfelé ködös, az átlagosnál hidegebb időjárása után az előttünk álló héten erős nyugatias áramlással frontok sorozata éri el a Kárpát-medencét, így változékony, de az eddigieknél enyhébb idő várható. Nagyobb mennyiségű eső csak délen, délnyugaton valószínű, de az ország minden részén várható csapadék.

A múlt hét időjárása segítette a belvíz elleni védekezést, csökkent is a belvízzel elöntött területek nagysága, csak a délnyugati országrészben hullott múlt pénteken számottevő mennyiségű csapadék. A talaj az ország jelentős részén teljesen kiengedett már, főként a Tiszántúlon és a Kisalföldön tapasztalható még nagyobb területeken talajfagy. A héten számottevően enyhül az idő, így várhatóan mindenütt megszűnik a fagy a talaj felső részén. Ez a folyamat segíti a belvíz leszivárgását a mélyebb rétegekbe, így a belvízzel elöntött területek további csökkenése várható azzal együtt is, hogy a héten esőkre is számítani lehet.

A Dunántúl nagy részén már hétfőn, de kedden országszerte megváltozik az időjárás jellege, határozottan tavaszias, változékony időre van kilátás. Bár gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, mindenütt lesznek napos időszakok is. Eső főként kedden és pénteken várható, de a többi napon is előfordulhatnak kisebb esők, záporok, a hétvégén pedig hózáporok is lehetnek. Kimondottan szeles idő várható. A délnyugati, nyugati, szombaton átmenetileg északnyugati szél gyakran lesz élénk, főként a hét második felében sokfelé erős, néhol viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet már a tavaszt idézi, az éjszakák az ország nagy részén fagymentesek lesznek, napközben pedig eleinte 5-10, csütörtökön és pénteken pedig 9-15 fokig melegszik a levegő. Szombaton egy hidegfront mögött átmenetileg hidegebb légtömegek árasztják el a Kárpát-medencét, ezért a hétvégén visszaesik a hőmérséklet, szombat estétől fagyra is számítani lehet.  

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. február 20.