2024. április 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. március 6. 14:26

Változékony, enyhe tavaszelő

Bár az időjárás a hőmérsékletből a következő napokban némileg visszavesz a hét végéhez képest, de folytatódik az átlagosnál enyhébb idő. A héten csak gyenge fagy alakulhat ki helyenként, délutánonként pedig jellemzően kevéssel 10 fok fölött alakul majd a hőmérséklet. Pedig a túl korai tavasznak nagy a rizikója, ugyanis a sarkvidéken ilyentájt éri el a hó- és jégtakaró a maximális kiterjedését (az igazsághoz hozzátartozik, hogy a sarki tengerjég kiterjedése jelenleg rekord alacsony). Sok még a hideg arrafelé, amiből mi is szoktunk kapni több hullámban is tavasszal.

Az elmúlt napok igen enyhe időjárása sok növény tavaszi fejlődését indította el. Február vége óta jóval (6-8 fokkal) az átlagos hőmérséklet fölött vagyunk, a hét végén a maximum hőmérsékletek az országban sokfelé a 18-20 Celsius fokot is elérték. Gyenge éjszakai fagy is csak péntek reggelre fordult elő elszórtan. A vasárnap este, hétfő reggelre hullott 7-9 Celsius fokos eső még sokszor április első felében is megfelelő hőmérsékletű lenne. A csapadék egyébként nem érintette az egész országot, a Dunántúl nyugati része kimaradt, a legtöbb (8-13 mm) a Pécs-Salgótarján vonalban fordult elő.

Bár a télen 20-60 mm-rel kevesebb csapadék hullott az átlagosnál, a talaj mélyen nedves, bízunk benne, hogy a nyáron ez nem fog hiányozni. A talaj is rohamosan melegszik: a fölső 20 cm-es réteg hőmérséklete országszerte 5-8 Celsius fok között van.
 
Az előttünk álló héten változékony, többször szeles, az átlagosnál enyhébb időre számíthatunk időnként kisebb esővel. Csapadék kedden a déli országrészben várható jelentősebb mennyiségben (5-10 mm), szerdán még keleten előfordulhat kisebb eső (5 mm alatt), ez után már csak elszórt zápor fordulhat elő. Az újabb csapadékhullám vasárnapra ígérkezik. A legfelhősebb idő kedden valószínű, ez után a hét végéig minden nap számíthatunk több-kevesebb napsütésre. Péntek és szombat kivételével sokfelé lesz erős az északias szél. Kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton reggelre gyenge fagy többfelé valószínű az országban, délutánonként pedig szombatig kissé erősödik a nappali felmelegedés (12-17 fokig), majd a vasárnapra ígérkező hidegfront hatására ismét gyengül.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni (pl. most kezd virágozni a som), már annak is van jelentősége.

Készült: 2017. március 6.