2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. március 23. 10:31

Változékony, tavaszias idő

Benedek napjára megérkezett a régen várt, talán meglepően is enyhe tavaszias idő. A csapadékos hétvége után hétfőn hosszabb-rövidebb időszakokra mindenütt kisütött a nap, és az élénk, olykor erős szél is szárítja a talajt. A folytatásban eleinte még folytatódik a már szinte májust idéző enyhe időjárás, majd a hét végére visszaesik a hőmérséklet, és változékonyabbra fordul az idő, de jelentős csapadék nem várható.

Az utóbbi napok szokatlanul enyhe időjárása kedvezett a növények fejlődésének, és nem fogja jelentősen lassítani ezt a folyamatot a következő napok átmeneti visszaesése sem. A talaj hőmérséklete a felső 20 cm-en 9 és 11 fok között van az országban, és a hét végére mindenütt meghaladja a 10 fokot, a hétvégére pedig várhatóan 12-14 fokos talajhőmérsékleti értékek lesznek jellemzők. A talaj felső rétegeiben általában 40-60% közötti a nedvességtartalom, de a Dunántúl északi részén, ahol 15-20 mm eső hullott az elmúlt napokban, ennél magasabb értékek a jellemzők.

Az előttünk álló hét végén változóan felhős időre van kilátás főként gomoly- és fátyolfelhőkkel, de az ország nagy részén néhány órás napsütésre lehet számítani. Kisebb eső, zápor leginkább vasárnap várható, majd hétfőtől egyre több lesz a napsütés, és a csapadékhajlam is csökkenni fog. A légmozgás mérsékelt marad, de vasárnap átmenetileg megerősödik az északi szél. A hőmérséklet visszaesik, és vasárnap sok helyen a 10 fokot sem éri el, de fagyveszély jelen számításaink szerint nincs, de ezzel kapcsolatban érdemel lesz figyelni az aktuális előrejelzéseket.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni (pl. most kezd virágozni a som), már annak is van jelentősége.

Készült: 2017. március 20.