2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. május 15. 14:39

Szerdától nyugodt idő az akácvirágzáshoz

A zivataros napoknak keddel bezárólag egyelőre vége: szerdától nyugodt, mérsékelten meleg idő várható, mely kedvező a mezőgazdasági munkákra, a növények fejlődésére, az akác hordásra, a szálastakarmány betakarításra. Vasárnaptól valószínű majd újabb csapadék.
Az elmúlt napokban sokfelé fordult elő jelentős mennyiségű csapadékkal, helyenként felhőszakadással és jégesővel kísért jelentős károkat okozó zivatar. Pénteken Szabolcsban, szombaton pedig Gyöngyös illetve a Sárrét térségében fordult elő felhőszakadás foltokban 100 mm-t is meghaladó csapadékmennyiséggel. Szabolcsban és a Bükk, illetve Mátra déli előterében többfelé belvizek is előfordulnak. A talaj az ország nagyobb részén nedves, sáros, de nyugati országrészben kevesebb eső hullott, arrafelé kevésbé nedves a talaj. Szerdán reggelre a Dunántúlon, csütörtökön pedig keleten fordult elő helyenként gyenge fagy, a májusi fagyosszentek idén sajnos kitettek magukért (a folytatásban várhatóan már nem lesz ilyen gond). Egyik reggelre fagy, másnap már jégeső - a Nyírségben ilyen szélsőségesen alakult a múlt hét második fele.A talaj hőmérséklete a fölső 20 cm-es rétegben országszerte zömében 15 és 19 fok között alakul, északnyugaton és délen vannak a magasabb értékek. Csak az északi országrészben hűvösebb ettől a talaj. A folytatásban nem sokat változik majd a talaj hőmérséklete, talán pár fokot melegszik majd .
 
A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek a Dunántúlon 100 (északon) és 120 (délen), keleten 100 és 130 foknap között járnak. Csak az Északi-középhegység északi oldalán vannak ez alatt az értékek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. A kukoricabogárra ugyancsak április 1-től, de 12,7 Celsius fokos bázishőmérséklettel számolva többnyire 40 és 60 foknap között tart az effektív hőösszeg, a kelés idejét a szakirodalom szerint hozzávetőlegesen 150-160 foknap körülre tehetjük, melyet az előrejelzések szerint a jövő hét végére érhetünk el. Az almamoly esetében 10 fokos bázishőméréklettel számolva, de március 1-től, többnyire 120 és 170 foknapnál járunk az országban, a szakirodalom szerint a védekezés kezdete 230 foknap körül ajánlott. Ezt az értéket ezen a héten az ország nagyobb részén valószínűleg elérjük.
 
Hétfőn és kedden még többfelé valószínű záporeső, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső, viharos szél is előfordulhat. Szerdától északkelet felől nagyrészt száraz, mérsékleten meleg levegő érkezik térségünkbe, megszűnik a csapadék és sok lesz a napsütés. A száraz levegőben nagy lesz a napi hőingás: hűvösebbek lesznek az éjszakák, sokfelé 10 fok alá csökken a minimumhőmérséklet. A maximumok kevéssel 20 fok fölött, vagy a körül alakulnak majd. A szélre kell majd figyelni a permetezésnél ill. ez zavarhatja majd a méhek hordását, ugyanis északkeleti, majd keleti irányból gyakran megélénkül, időnként meg is erősödik, ugyanakkor ez a szálastakarmányok száradását meggyorsítja majd.
 
A következő frontrendszer előre láthatólag, de a szokásosnál is nagyobb bizonytalansággal, szombat este, vasárnap érkezik, sok csapadékkal, viharossá fokozódó széllel. A hosszabb távú, de ezért bizonytalanabb előrejelzések szerint a jövő héten meleg, kissé változékony idő valószínű.

A hétfői és keddi esők után a talaj szikkadásnak indul, a belvízfoltok zsugorodnak, eltűnnek majd. A jellemzően nedves talajon, a napos időben a következő napokban a növények erőteljes növekedése, fejlődése várható, bár a hét közepi hűvös éjszakák a melegigényes kultúráknak nem igazán kedveznek majd. Az akác virágzását csapadékhiány nem gátolja, nagy forróság nem jön, tehát gyors elvirágzás sem valószínű.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. május 15.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár