2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. május 22. 16:04

Záporok, zivatarok teszik változatossá időjárásunkat

A hétvégén átvonult hidegfronthoz kötődően a Dunántúl északi felén több, máshol kevesebb csapadék hullott záporokból, zivatarokból, a Tiszántúl nagy részén pedig egyáltalán nem esett az elmúlt egy hétben. A Kárpát-medencét kitöltő labilis rétegződésű levegőből adódóan a folytatásban is záporokra, zivatarokra kell számítani, kedden és szerdán helyenként heves zivatarok és felhőszakadások is várhatók.

A Dunántúlon nagy szükség volt a hétvégi esőre, leginkább ott alakult ki csapadékhiány az elmúlt 10 napban, ami most némiképp mérséklődött. A csapadék szeszélyes térbeli eloszlásának eredményeként száraz és nedves talajok egyaránt előfordulnak az országban, leginkább a Nyírség és a Kiskunság homokos talajai szárazak.

A talajhőmérséklet a felső 20 cm-en többnyire 17 és 21 fok között alakul, a következő napokban lassú melegedés, majd a hét második felében a melegedés megtorpanása várható.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek 160 és 200 foknap között járnak, az északnyugati országrészben vannak az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. A kukoricabogárra ugyancsak április 1-től, de 12,7 Celsius fokos bázishőmérséklettel számolva többnyire 70 és 100 foknap között tart az effektív hőösszeg, délkeketen vannak ennél magasabb összegek. A kelés idejét a szakirodalom szerint hozzávetőlegesen 150-160 foknap körülre tehetjük. Ezt az értéket az előrejelzések szerint a hét végére még nem érjük el. Az almamoly esetében 10 fokos bázishőméréklettel számolva, de március 1-től, többnyire 170 és 230 foknapnál járunk az országban, a magasabb értékek az Alföld déli részén számolhatók. Ott a szakirodalom szerint már javasolt elkezdeni a védekezést.

A hét első felében labilis rétegződésű légtömegek alakítják időjárásunkat, ezért a napközben megnövekvő gomolyfelhőzetből sokfelé várhatók záporok, zivatarok. Csütörtökön egy hidegfront vonul át fölöttünk, péntektől csökken a csapadékhajlam, és a hétvégén már napos, száraz időre van kilátás. A csapadék területi eloszlása a záporos jellegből adódóan most is elég változó lesz, de mivel nagy eséllyel alakulnak ki záporok, zivatarok, az ország nagy részén várható több-kevesebb eső. A héten többnyire szeles lesz az idő, a keddi nap ígérkezik leginkább szélcsendesnek, ekkor viszont a sokfelé előforduló csapadék nem kedvez a permetezésnek. Orbán, az utolsó fagyosszent fagyot már nem, de lehűlést hozni fog. A hét első felében az enyhe, 10-15 fokos éjszakák után napközben 21-26 fokig melegszik a levegő, majd a csütörtöki hidegfront után a hét második felében 7-12 fokig hűl le hajnalban a levegő, és csütörtökön és pénteken napközben is csak 18-22 fokot mérhetünk. Ez a lehűlés azonban nem lesz olyan mértékű, ami veszélyeztetné a méhek munkáját. A hétvégén ismét melegedés kezdődik.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni, már annak is van jelentősége.

Készült: 2017. május 22.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár