2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. május 25. 16:02

Közeledik a június - jön a nyár

A zivataros napok után szombatig még egy-egy futó zápor előfordulhat, de alapvetően napos, száraz, egyre melegebb időre számíthatunk. A jövő héten a maximum hőmérsékletek többfelé elérik majd a 30 Celsius fokot. Kedvezőek lesznek a feltételek a mezőgazdasági munkákhoz, a növények fejlődéséhez, a szálastakarmány betakarításhoz.

Az elmúlt napokban sokfelé fordult elő jelentős mennyiségű csapadékkal, helyenként felhőszakadással és jégesővel kísért zivatar. A Nógrád megyei Zabaron pl. 55 mm hullott egy nap alatt. A talaj az ország nagyobb részén nedves, többfelé sáros, helyenként belvizek is előfordulnak. Ugyanakkor a Dunántúli-dombságon, valamint a Körös-vidéken alig hullott eső, arrafelé kevésbé nedves, helyenként már-már száraz a talaj. Főleg a Tiszántúlon és a nyugati országrészben hiányzik 30-60 mm csapadék az átlaghoz képest az elmúlt 90 napot összegezve.

A talaj hőmérséklete a fölső 20 cm-es rétegben országszerte zömében 17-19 fok alatt alakul. Csak az északi országrészben hűvösebb ettől kissé a talaj, de a folytatásban a hőmérséklete jelentősen emelkedik majd.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek a Dunántúlon 170 (északon) és 210 (délen), keleten 190 és 220 foknap között járnak. Csak az Északi-középhegység északi oldalán vannak ez alatt az értékek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint hőmérsékletileg a tavalyi évhez hasonlóan állunk, jóval az átlag felett. A kukoricabogárra ugyancsak április 1-től, de 12,7 Celsius fokos bázishőmérséklettel számolva többnyire 80 és 130 foknap között tart az effektív hőösszeg, a kelés idejét a szakirodalom szerint hozzávetőlegesen 150-160 foknap körülre tehetjük, melyet az előrejelzések szerint a hét végén, jövő hét első felében érhetünk el. Az almamoly esetében 10 fokos bázishőméréklettel számolva, de március 1-től, a szakirodalom szerint a védekezés kezdetére javasolt 230 foknap körül járunk az országban. Délkeleten ezt már meghaladtuk, de északon csak a hét végére érjük majd ezt el.
 
Újonnan bevezetett vegetációs index (NDVI) térképünk kedvező képet mutat az országról, szépen zöldell a határ. Többfelé látni alacsony értékeket, de főleg a kukorica táblákon még nagyobb részt a talaj látszik. Az őszi búza és a káposztarepce már túl van a legnagyobb zöld tömegének fejlődési stádiumán, a kalászhányás - virágzás ill. a repcénél a magképződés időszakában vannak a növények. A kukorica és a napraforgó ezekben a hetekben indul erőteljes növekedésnek. Sajnos magasabban fekvő hegyeinkben az áprilisi hó és fagy megtette hatását, kevesebb a zöld tömeg, sok a kidőlt fa, a letört ág, a megfagyott levél.
 
A folytatásban pénteken és szombaton még elszórtan előfordulhatnak futó záporok, de számottevő mennyiségű csapadék már nem valószínű jövő hét szerdáig, csütörtökig. Napról napra melegszik az idő, vasárnap 22-26, kedden már 25-30 fok között alakulnak a csúcsértékek. A levegő páratartalma eleinte éjjel még sokfelé 80% fölé emelkedik, de napközben mindenhol 40% alá csökken. A szélre kell majd figyelni a permetezésnél, ugyanis északi, északkeleti rányból gyakran megélénkül, pénteken időnként meg is erősödik, majd vasárnaptól mérséklődik a szél, és a jövő héten inkább már csak a Dunántúlon élénkül meg, de már délies irányból. A hosszabb távú, de ezért bizonytalanabb előrejelzések szerint a jövő héten második felében meleg, záporos, zivataros idő valószínű. A száraz időben a talaj fölső rétege is száradásnak indul majd, ugyanakkor a meleg, de még nem nagy forróság kedvező feltételeket teremt a kukorica, napraforgó fejlődéséhez. Ha még van mit, akkor most lesz érdemes a szálastakarmányokat levágni, jól fog száradni. Az akác az ország nagyobb részén már a virágzás vége körül jár.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. május 25.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár