2024. április 24. szerda
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. június 1. 22:01

Nyári meleg tovább száradó talajjal

A hét végén is marad a meleg, alapvetően száraz időjárás, aztán hétfőtől egyre többfelé várható zápor, zivatar. Hétfőtől szerdáig az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék várható - ennek megfelelően lehet tervezni a mezőgazdasági munkákat.

A május végi meleg, száraz idő után a meteorológiai nyár első két napja hozott helyenként heves záport, zivatart, de az ország döntő része eső nélkül maradt. Összességében a május nagyjából a Budapest-Jászapáti-Tiszaújváros-Nyíregyháza vonalban az átlagosnál nedvesebb volt, többfelé fordult elő felhőszakadás a havi átlagos csapadékösszeget meghaladó mennyiséggel. Az ország nagyobb része, különösen a nyugati határszél száraz maradt. Többnyire 10-30 mm-rel hullott kevesebb eső az átlagosnál. Ha az elmúlt 90 nap csapadékösszegét vizsgáljuk, akkor még nagyobb a csapadékhiány, kivéve Duna-Tisza-középen északi felét. A május egyébként az átlagosnál kicsit melegebb volt, és jóval többet sütött a nap.

A talaj fölső rétege száraz, többnyire 50-70 mm csapadékot tudna fölvenni. A talaj hőmérséklete a fölső 20 cm-es rétegben országszerte 20 fok fölött alakul, ez a folytatásban jelentősen nem változik majd.
Az elmúlt napokban a legmelegebb néhány órában légköri szárazság is előfordult, amikor a levegő nedvességtartalma 30% alá csökkent, miközben a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedett. A napos, meleg, száraz idő kedvező a cseresznye és a szamóca érésének, de a legtöbb növényünk igényelné a csapadékot.
 
A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek a Dunántúlon 230 (északon) és 280 (délen), keleten 250 és 290 foknap között járnak. Csak az Északi-középhegység északi oldalán vannak ez alatt az értékek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint hőmérsékletileg a tavalyi évhez hasonlóan állunk, jóval az átlag felett. A kukoricabogárra ugyancsak április 1-től, de 12,7 Celsius fokos bázishőmérséklettel számolva többnyire 130 és 170 foknap között tart az effektív hőösszeg, a kelés idejét a szakirodalom szerint hozzávetőlegesen 150-160 foknap körülre tehetjük.
 
Újonnan bevezetett vegetációs index (NDVI) térképünk egyelőre kedvező képet mutat az országról. Többfelé látni alacsony értékeket, de főleg a kukorica táblákon még a talaj is látszik. Az őszi búza és a káposztarepce már túl van a legnagyobb zöld tömegének fejlődési stádiumán, a virágzás-érés ill. a repcénél a magképződés időszakában vannak a növények. A kukorica és a napraforgó ezekben a hetekben indul erőteljes növekedésnek, bár ehhez nagyon kellene már a csapadék.
 
A folytatásban pénteken és a hét végén még (elsősorban délnyugaton) elszórtan előfordulhat zápor, kis eséllyel zivatar, de számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű. Marad a meleg idő, a csúcsértékek 30 fok körül alakulnak majd. A levegő páratartalma még éjjel is alacsony marad, sőt délutánonként ismét várható légköri szárazság (<30%).
 
Változás majd hétfőtől kezdődik, amikor nedves, labilis rétegződésű légtömeg érkezik fölénk, sokfelé várható záporeső, zivatar. Sajnos károkozó (szél, felhőszakadás, jég) heves zivatar is kialakulhat majd. A jelenlegi számítások szerint országszerte jelenős csapadék várható, hétfőtől szerdáig területi átlagban mintegy 10-30 mm. A csapadékkal fokozatosan hűvösebb levegő is érkezik majd fölénk, szerdán már csak 18-24 fok között várható a csúcsérték. A csapadékos időben megemelkedik a páratartalom, így a növényvédelemre különösen figyelni kell majd. Vasárnap a Dunántúlon megerősödik a délies szél, majd keddtől már az északnyugatira forduló légmozgás lesz erős, szerdán a Dunántúlon viharos.
 
A hosszabb távú, de ezért bizonytalanabb előrejelzések szerint a jövő hét második felében ismét melegedő és szárazabb idő valószínű.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. június 1.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár