2024. április 23. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. június 5. 17:52

Szomjazó növények

A hét első felében átmeneti lehűlésre lehet számítani több-kevesebb csapadékkal és sajnos károkozó viharokkal, majd a hét második felében száraz, ismét egyre melegebb, nyári idő valószínű. A jelenlegi számítások szerint Medárdkor nem valószínű csapadék, mint ahogy az azt követő napokban sem, nagy meleg azonban annál inkább.

Az elmúlt napokban csak kisebb körzetekben, és inkább csak a Dunántúlon fordult elő csapadék. Ha az elmúlt 90 nap csapadékösszegét vizsgáljuk, akkor a Duna-Tisza-közének északi felét kivéve többnyire 30-80 mm csapadék hiányzik az átlaghoz képest. A talaj fölső rétege száraz, helyenként már a mélyebb rétegek nedvessége is jelentősen lecsökkent. Ez főleg a kapásnövények és a szálastakarmányok számára jelent egyre súlyosabb gondot. A talaj hőmérséklete a fölső 20 cm-es rétegben országszerte jóval 20 fok fölött alakul, ez a folytatásban átmenetileg kissé csökken (kb. csütörtökig), majd a hét végétől ismét emelkedik.
Az elmúlt napokban a legmelegebb néhány órában légköri szárazság is előfordult, amikor a levegő nedvességtartalma 30% alá csökkent, miközben a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedett. A napos, meleg, száraz idő kedvező a cseresznye és a szamóca érésének, de a legtöbb növényünk nagyon igényelné a csapadékot.
 
A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek a Dunántúlon 270 (északon) és 320 (délen), keleten 290 és 340 foknap között járnak. Csak az Északi-középhegység északi oldalán vannak ez alatt az értékek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint hőmérsékletileg jóval az átlag felett, egyelőre a tavalyi évhez hasonlóan állunk, a folytatásban viszont a 2016-os évit is meghaladják majd a hőösszegek.
 
Vegetációs index (NDVI) térképünk még kedvező képet mutat az országról. Az erdők már elérték maximális NDVI értéküket, az elmúlt napokban még a bükkfák levelei fejlődtek intenzíven a Mátra, a Bükk és az Aggteleki karszt térségében. Többfelé látni nagyon alacsony értékeket, ezek külszíni bányák, beépített területek, de néhol bevetetlen táblák is előfordulnak. A kalászosok és a repce az érés stádiumában jár, míg a kukorica és a napraforgó intenzív növekedésben van, lenne, ha a talajnedvesség megfelelő lenne. Hamarosan elérhető lesz oldalunkon az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe is, ahol ezek a folyamatok igen szemléletesen kirajzolódnak.
 
A folytatásban főleg kedden várható nagyobb területen csapadék (helyenként még szerdán és csütörtökön is előfordulhat kisebb mennyiség). A keleti országrészben ígérkezik a több: területi átlagban 5-20 mm, a Dunántúlon 2-10 mm. Helyenként, kis területen azonban felhőszakadás is előfordulhat ezektől jóval nagyobb mennyiségben. A heves zivatarokat károkozó jég, viharos szél is kísérheti. A csapadékra nagy szükség van, de a viharokra, jégverésre egyáltalán nincs. Sajnos csendes, áztató esőre a következő 10 napban nincs esély. Medárd napja sem hoz esőt, mint ahogy az azt követők sem. Péntektől ugyanis ismét napokon keresztül minimálisra csökken a csapadék esélye. Aki öntözni tervez, érdemes a szerdát kivárni, hogy az adott területen mennyi fog leesni, és ez után dönteni. Szerdára mintegy 5 fokot visszaesik a hőmérséklet, de a hét végére már újra 30 fok körüli maximumok várhatók. A levegő páratartalma kedden és szerdán átmenetileg megemelkedik, majd a hét második felében ismét lecsökken, sőt délutánonként ismét várható légköri szárazság (<30%).A kedd, szerda és csütörtök erősen szelesnek ígérkezik, majd péntekre mérséklődik a légmozgás.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. június 5.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár