2024. április 23. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. június 8. 16:08

Medárd napján száraz idő

A hét első felében heves zivatarokból, helyenként felhőszakadásokból hulló csapadék elsősorban az ország keleti harmadán, kisebb részben a Dunántúl középső részén enyhítette az aszályt. Medárd napja azonban száraznak ígérkezik, és a hét további részében sem valószínű kiadós eső, bár szombaton egy hidegfronthoz kötődően elszórtan lesznek záporok.

Az átlagosnál melegebb, naposabb időjárás kedvezett a gyümölcsök érésének, a búza, árpa is kalászosodik már. Ugyanakkor nagy szüksége lenne a növényeknek további esőre is. Az ország északkeleti részén a főként kedden hullott nagy mennyiségű esőnek köszönhetően nincs csapadékhiány, mindenhol máshol azonban van. A 30 napos eltérést alapul véve 10-30 mm csapadék hiányzik az átlaghoz képest az ország nagy részén. A Dél-Alföldön, az ország középső részén és a Belső-Somogyban a legszárazabb a talaj.  

A talajhőmérséklet a felső 20 cm-es rétegben többnyire 19 és 23 fok között alakul, és az átmeneti megtorpanás után a következő napokban tovább melegszik.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegekben egyre nagyobbak a különbségek az ország egyes tájai között. A Dunántúlon 300 (északon) és 340 (délen), keleten 320 és 370 foknap között, a hegyvidéki területeken jóval ez alatt járnak az értékek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint hőmérsékletileg jóval az átlag felett, egyelőre a tavalyi évhez hasonlóan állunk, a folytatásban viszont a 2016-os évit is meghaladják majd a hőösszegek.

Vegetációs index (NDVI) térképünk még kedvező képet mutat az országról. Az erdők már elérték maximális NDVI értéküket, az elmúlt héten még a bükkfák levelei fejlődtek intenzíven a Mátra, a Bükk és az Aggteleki karszt térségében, ahol az áprilisi hó után az alvórügyek most bújtak elő, így másodszor zöldellt ki az erdő. Többfelé látni nagyon alacsony értékeket, ezek külszíni bányák, beépített területek, de néhol bevetetlen táblák is előfordulnak. A kalászosok és a repce az érés stádiumában jár, míg a kukorica és a napraforgó intenzív növekedésben van, főként ott, ahol a talajnedvesség is megfelelő ehhez. Hamarosan elérhető lesz oldalunkon az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe is, ahol ezek a folyamatok igen szemléletesen kirajzolódnak.

Pénteken napos, száraz időre van kilátás, a levegő páratartalma sokfelé csökken 30% alá, de 30 fok fölötti hőmérséklet sehol sem várható, ezért nem alakul ki légköri aszály. A szél többnyire gyenge, legfeljebb mérsékelt marad, ezért permetezéshez ideális idő ígérkezik. Szombaton egy hidegfront vonul át fölöttünk, ezért átmenetileg több lesz a felhő, de jelentősebb csapadék nem valószínű, csak szórványosan várhatók záporok. A fronthoz kötődően többfelé megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet északnyugaton 25 fok alatt, délkeleten 30 fok körül valószínű. Vasárnap és hétfőn anticiklon alakítja időjárásunkat, csak kevés gomoly-és fátyolfelhő zavarja a napsütést, csapadékra nincs kilátás. A Dunántúlon mindkét napon 30% alatt alakul a relatív nedvesség a legmelegebb órákban, keleten 30-40% között várható ez az érték. A hőmérséklet vasárnap 23-28, hétfőn már 26 és 31 fok között alakul, jellemzően nyugaton lesz a melegebb, itt hétfőn délutánra légköri szárazság is kialakulhat. Kedden újabb hidegfront érkezik, amiből kedden és szerdán lehet némi csapadék, záporok, zivatarok formájában, de ennek mennyisége még meglehetősen bizonytalan.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni, már annak is van jelentősége.

Készült: 2017. június 8.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár