2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. június 15. 17:11

Átvonuló hidegfront esőt hoz

Alapvetően anticiklon határozza meg az időjárásunkat, így ma még csendes időjárásra lehet számítani. A folytatásban egy hidegfront vet véget a nyugodt légkörnek, és ahogy az ilyen légtömeg cserék mentén felbolydul a légkör. Van, ahol csak szórványosan, és van ahol nagyobb területeken hullik majd csapadék pénteken és szombaton, és szombatra átmenetileg mindenhol visszaesik a hőmérséklet.

A hét elején leginkább az ország északi részén és az alföld közepén hullott csapadék, az északkeleti területek kivételével továbbra is jelentős a vízhiány. Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kevésbé, az ország többi része viszont jelentősen száraznak mondható. Ez a mélyebb gyökérzónával rendelkező kultúráknak kevésbé zavaró, vagy gyakran kifejezetten kedvező is lehet, de az egynyári növényeknek már közel sem szerencsés ez az állapot.

 

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegekben egyre nagyobbak a különbségek az ország egyes tájai között. Északon 360 és 430 foknap között van ez az érték, de a hegyvidéki területeken jóval ez alatt vannak a hőösszegek. Az ország déli felén jellemzően 410 és 450 foknap körül járunk.

 

Vegetációs index (NDVI) térképünk továbbra is kedvező képet mutat az országról. Az erdők már elérték maximális NDVI értéküket, az elmúlt héten még a bükkfák levelei fejlődtek intenzíven a Mátra, a Bükk és az Aggteleki karszt térségében, ahol az áprilisi hó után az alvórügyek most bújtak elő, így másodszor zöldellt ki az erdő. Többfelé látni nagyon alacsony értékeket, ezek külszíni bányák, beépített területek, de néhol bevetetlen táblák is előfordulnak. A kalászosok és a repce az érés stádiumában jár, míg a kukorica és a napraforgó intenzív növekedésben van, főként ott, ahol a talajnedvesség is megfelelő ehhez. Hamarosan elérhető lesz oldalunkon az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe is, ahol ezek a folyamatok igen szemléletesen kirajzolódnak.

 

Az átvonuló hidegfront mentén a Dunántúl déli részén szórványosan, az ország többi részén sokfelé lehet számítani záporok zivatarok kialakulására, helyenként nagy mennyiségű csapadékkal, és sajnos a jégeső sem zárható ki. Az ország nyugati részén főleg pénteken, a Dunától keletre pedig leginkább szombaton várható a legintenzívebb csapadékhullás, de mindkettő nap lehet számítani szórványos záporokra zivatarokra a többi időszakban is, így a munkálatok szervezésénél érdemes lesz figyelni folyamatosan az aktuális időjárást és a radar képet ezen a két napon. Szombatra átmenetileg az évszakhoz képest szokatlanul hűvös idő lesz, majd vasárnaptól fokozatosan visszamelegszik a levegő, és a jövő hét első felében már ismét igazi nyárias időjárásra számíthatunk.