2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. július 13. 12:20

Szeles hétvége

Átmenetileg visszaesik a hőmérséklet az ország egész terültén, és csak a jövő hét közepétől várható az évszaknak megfelelő meleg időjárás. Szombaton ismét egy hidegfront vonul át a térség fölött, aminek köszönhetően számottevő csapadékra csak az ország északkeleti részén lehet számítani, viszont szombaton és vasárnap szinte mindenhol élénk, erős, de helyenként akár viharos széllökésekre kell számítani.

Az elmúlt napokban számottevő mennyiségű csapadék hullott az ország nagy részén néhol károkat okozó jég kíséretében. Ennek köszönhetően sok helyen tovább csökkent az aszállyal terhelt területek mérete, de az Alföld középső, és a Dunántúl északi részén, még mindig jelentős vagy súlyos az aszály.
A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 640-660 foknap között, az Alföldön 700 foknap fölött, délen, délkeleten 770-790 foknap körül járnak. A hegyvidéki területeken jóval a fentiek alatt alakulnak a hőösszegek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül, a déli országrészben a fölött járnak a hőösszegek.
Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön látható kép megegyezik az aszályindexet ábrázoló térképen tapasztalt információkkal. A hegységeinket dús növényzet jellemzi, ami el is várható az év ezen szakaszában. Ugyanakkor jól látszik a kalászosok és a repce érése is. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint továbbra is a legnagyobb mértékben a Tiszántúl középső és déli részén, valamint a Mezőföld és a Kisalföld térségében csökkent a növényzet zöld tömegének mennyisége.

 

Az előttünk álló héten többnyire napos, ugyanakkor szeles lesz az időjárás. Szombaton egy újabb hidegfrontnak köszönhetően napközben főleg az ország északkeleti részén lehet záporokra, zivatarokra számítani, a többi területen csupán elszórtan, átmeneti jelleggel fordulhat elő kisebb zápor, esetleg zivatar. Belátható időn belül az egész országra kiterjedő tartós eső a jelenlegi számítások szerint nem zavarja az aratást illetve az egyéb mezőgazdasági munkákat. A meleg enyhülésének ellenére is alacsony marad a levegő páratartalma, napközben az esős helyek kivételével, ahol átmenetileg megnő ez az érték, jellemzően 40% alá esik a relatív nedvesség értéke. Továbbra is szeles marad az idő, péntek kivételével többfelé kell erős vagy akár viharos széllökésekre számítani. Előre láthatólag kedden mérséklődik jelentősen a légmozgás. A száraz, szeles, meleg időben fokozottan érdemes figyelni, a tűzmegelőzésre. A hőmérséklet ország 30 fok alatt alakul, de sok helyen még a 25 fokot sem éri majd el hajnalban pedig általában 14-16 fok körüli hőmérsékleteket mérünk majd. Jelen számítások szerint jövő hét elejétől ismét melegedés kezdődik, és a hét közepére visszatér a kánikula.

 

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

 

Készült: 2017. július 13.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár