2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. július 24. 12:38

Felfrissülés

Időjárásunkban nagy változások lesznek. Egy nyugatra elhelyezkedő ciklon helyeződik kelet felé, aminek a hidegfrontja kedd hajnalban vonul át Magyarország fölött, ami előtt még labilis légtömeg tölti ki a Kárpát-medencét, ezért több hullámban számíthatunk zivatarok kialakulására a front előtt és a front mentén. Keddtől hűvösebb levegő áramlik a medence fölé, így a kánikulának egyelőre vége.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 780-850 foknap között, az Alföldön 810 foknap fölött, délen, délkeleten 890-940 foknap körül járnak. A hegyvidéki területeken jóval a fentiek alatt alakulnak a hőösszegek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül, a déli országrészben a fölött járnak a hőösszegek.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön látható kép megegyezik az aszályindexet ábrázoló térképen tapasztalt információkkal. A hegységeinket és azon területeket, ahol a gyümölcsösök jellemzőek dús növényzet jellemzi, ami el is várható az év ezen szakaszában. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint az eddigiekhez képest némi csökkenés tapasztalható, köszönhető az utóbbi napok meleg időjárásának.

A héten a ciklontevékenységnek köszönhetően megváltozik az időjárásunk. Hétfőn és kedden több felé megnövekszik a felhőzet, és ismétlődő záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. A csapadék mennyisége területenként változó lesz, de sokfelé lesz felhőszakadás, vagy akár jégeső is. A légmozgás gyakran megélénkül, és a zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. Szerdától némileg megnyugszik az időjárás, és már több lesz a napsütés, ugyanakkor szórványosan ugyan, de még előfordulhatnak zivatarok.

A hőmérséklet jelentősen visszaesik az elmúlt időszakhoz képest. A nappali maximumok 25°C környékén, a hajnali minimumok pedig 16°C környékén alakulnak majd.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. július 24.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár