2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. augusztus 7. 16:03

Visszatér a kánikula

A múlt heti hőségnek véget vető hidegfront hatása csak átmeneti, keddtől ismét melegedés kezdődik, és a hét közepére visszatér a forróság száraz, napos idővel. Ez a hőhullám azonban nem ígérkezik olyan hosszúnak, mint az előző, a jelenlegi számítások szerint péntek este, szombat hajnalban egy magassági hidegörvény közelíti meg hazánkat, így a hétvégére záporok, zivatarok kíséretében ismét mérséklődik a meleg.

A múlt pénteken és szombaton csak a Dunántúl nyugati részén fordultak elő záporok, zivatarok, vasárnap viszont sokfelé voltak heves zivatarok, hétfő délig az ország nagy részén kiadós eső kísérte a hidegfront átvonulását. A csapadék eloszlásának a vasárnapi zivatarok miatt nagy volt a területi szórása, foltokban 40 mm fölötti csapadékösszegek is előfordultak, míg voltak területek, ahol alig esett. Összességében azonban az ország nagy részén 10-25 mm közötti csapadék hullott, amire már igen nagy szüksége volt a növényeknek, hiszen a csapadékhiány a múlt hét végére már meghaladta a 100 mm-t, az Alföldön sokfelé a 150 mm-t is. A talaj felső 20 cm-es rétege most sokfelé átnedvesedett, és bár a következő napokban ismét száradni fog a talaj, ebből a nedvességből a mélyebb rétegekbe is le tud szivárogni valamennyi.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és a Dunántúl nagy részén 950-1050 foknap körül, az ország délkeleti részén pedig 1150 foknap körül alakulnak. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is egyre inkább meghaladva járnak a hőösszegek.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön jól nyomon követhető a már learatott területek (barnás foltok) növekedése. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a termésképződés fázisában lévő növényeinknél sem növekszik már a zöldtömeg nagysága.

A hidegfront elvonulása után keddtől országszerte napos idő várható kevés gomolyfelhővel. Csak pénteken kezd nyugat felől ismét megnövekedni a felhőzet. A csaknem zavartalan napsütésben ismét igen erős lesz az UV B sugárzás. Többnyire száraz időre van kilátás, de szerdától kis valószínűséggel előfordulhat egy-egy zápor, zivatar, majd a jelenlegi számítások szerint péntek délutántól szombat délutánig kell többfelé záporokra, zivatarokra, majd esőre számítani. Kedden hajnalban foltokban párásság és köd is előfordulhat, és a napos, meleg idő ellenére is csak csütörtökre szárad ki jelentősen a levegő, ekkor a legmelegebb órákban már csak 30-35% körül alakul a levegő relatív páratartalma, ami a melegben légköri aszályt okoz majd. A hét közepén ismét fellép a perzselés veszélye, az erős napsütésben a gyümölcsök napégést szenvedhetnek. Kedden északnyugaton, csütörtökön és pénteken többfelé megélénkül a délkeleti szél, majd péntek estétől a hét végéig erős és viharos széllökések is lesznek. A hőmérséklet kedden még 27 és 32 fok között alakul a legmelegebb órákban, majd szerdától visszatér a hőség, és ismét 35 fok körül, délkeleten néhány fokkal fölötte alakul a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Az éjszakák is csak a hét elején hoznak enyhülést, csütörtökön és pénteken az ország nagy részén hajnalban sem hűl 20 fok alá a hőmérséklet. A levegő felfrissülését hozó hidegfront várhatóan szombat reggelre érezteti hatását, a hétvégére 30 fok alá esik vissza a hőmérséklet.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. augusztus 7.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár