2024. április 25. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. augusztus 10. 14:17

A hétvégén hűsítő hidegfront érkezik

Nyugat felől csak lassan közeledik hazánk felé az a hullámzó frontrendszer, melynek hidegfrontja a hétvégén véget vet a hét közepére kialakult hőségnek. Az egész országra kiterjedő kiadós csapadék ezúttal nem valószínű, nyugaton már csütörtöktől, keleten csak szombat délutántól várhatók záporok, zivatarok, a Tiszántúlon lehet számítani vasárnap esőre is. A front megérkezéséig marad a száraz, forró időjárás.

A héten hétfőn, a nap első felében hullott az északi, északkeleti országrészben kisebb eső, ami csak foltokban érte el az 5 mm-t. A vasárnapi csapadék és a hétfői lehűlés csak átmenetileg enyhítette a növényeket sújtó szárazságot és a magas hőmérséklet miatti terhelést, hőstresszt. A hét eleje óta a hétvégén átnedvesedett talaj száradni kezdett, a felső talajréteg a hőségben gyorsan kiszáradt. 10 mm-t meghaladó csapadék a hétvégén is csak kisebb foltokban illetve a keleti határszélen valószínű, az ország középső részén a talaj további száradására kell számítani.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és a Dunántúl nagy részén 1000-1100 foknap körül, az ország délkeleti részén pedig 1200 foknap körül alakulnak. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is meghaladva járnak a hőösszegek.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben, illetve az akáccal, gyümölcsfákkal beültetett területeken nagy a zöldtömeg aránya. Szántóföldi növényeink nagy része már nem zöldell, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint országosan már nem jellemző a zöldtömeg növekedése, de foltokban, főként a Dunántúl északi részén megfigyelhetők még területek, ahol nőtt a zöldtömeg nagysága.

A hétvégén átvonuló hidegfront is csak átmenetileg, és nem mindenhol enyhíti a szárazságot. Pénteken, és szombaton a nap első felében főként a Dunántúl nyugati felén valószínű csapadék elsősorban záporok, zivatarok formájában. Ismét várhatók károkat okozó heves zivatarok jégesővel, felhőszakadással. Szombat délutántól a keleti országrészben is számítani lehet csapadékra, a jelenlegi számítások szerint főként a Tiszántúlon, és az eső, záporeső lesz inkább jellemző. A jövő hét első felében ismét napos időre van kilátás kevés gomolyfelhővel, melyekből csak elszórtan fordulhat elő futó zápor, de alapvetően száraz idő várható a legmelegebb órákban 40% alatti relatív páratartalommal.

Péntektől többfelé megerősödik az eleinte délkeleti, majd szombaton északira forduló szél, ami a keleti országrészben még hétfőn is élénk marad. A permetezést érdemes a jövő hét elejére halasztani.

A hőmérséklet pénteken az ország nagy részén még meghaladja a 32 fokot, az Alföldön a 35 fokot is, kissé hűvösebb a nyugati határszélen lehet. Szombaton nyugat felől már érezhetjük a lehűlést, a Dunántúlon ekkor már 26 fok alatt, keleten még 30 fok körül alakul a hőmérséklet. Vasárnapra mindenütt felfrissül a levegő, és bár a jövő hét elején ismét melegedés kezdődik, a mostanihoz hasonló hőségre nem kell számítani, a hét közepére is csak 28-32 fokig melegszik fel a levegő.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

2017. augusztus 10.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár