2024. április 16. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. szeptember 7. 11:22

Nagyrészt száraz, egyre melegebb idő segíti a betakarítást, a szüretet

Hétfőig csak elszórtan várható az országban zápor, zivatar, e mellett több órás napütés és egyre melegebb idő valószínű. Vasárnap és hétfőn többfelé 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Ideális idő várható tehát a magágykészítéshez, a betakarításhoz, a szürethez. Kedden azonban már markáns frontrendszer érkezhet.
Hétfőtől bár minden nap, de csak elszórtan, csütörtökön már sokfelé fordult elő csapadék, azonban jelentős mennyiség csak a délnyugati határszélen hullott. A talaj fölső rétege az ország nagyobb részén még a hét végi csapadék hatására nedves, de a mélyebb rétegekben továbbra is vízhiány van.
 
A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel számítva április 1-től északon 1300, délkeleten 1500 foknap körüli hőösszeg gyűlt össze. Ezek nagyjából 200 foknappal az átlag fölötti értékek, e miatt jár előrébb a termésérés. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, és főleg a délnyugati országrészben a tavalyi értéket is meghaladóan járnak a hőösszegek.
 
Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképeink szerint egyre kevésbé "zöld" az ország. Beérett a napraforgó, sokfelé már a kukorica is, és vannak területek, ahol a repcemag is a földben van. Ezek a részek barnás színnel jelentkeznek. A gyümölcsösökben is csökken a fotoszintetizáló zöld tömeg mennyisége. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb csökkenés a Dunántúl keleti felén és az Észak-Alföldön következett be. Ez részben a korábban vázolt fenológiai folyamatoknak, részben az átlagosnál kevesebb csapadéknak a számlájára írható.
 
A következő napokban az időnkénti felhősebb időszakok és területek mellett jócskán lesz napsütés is. Szombaton és hétfőn elszórtan valószínű zápor, zivatar, de nagyobb mennyiségű, tartós csapadék nem valószínű. A hőmérséklet emelkedik majd, vasárnap és hétfőn 30 fok fölötti maximumok is várhatók. Kedden valószínű egy markáns fontrendszer, akkor már sokfelé várható zápor, zivatar. Szombattól feltámad a délies szél, aztán kedden északnyugatira fordul és helyenként viharossá fokozódik.A levegő páratartalma éjszakánként sokfelé 80% fölé emelkedik, napközben azonban országszerte 50% alá csökken. A talaj hőmérséklete a jelenlegi 20 Celsius fok körüli értékről kissé emelkedik, majd keddtől csökken.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. szeptember 7.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár