2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. október 2. 16:25

Változékonyabbra fordul az idő

Az elmúlt napokban egy nagy kiterjedésű anticiklon hatásának köszönhetően napos, száraz időben lehetett folytatni a mezőgazdasági munkákat. Keddtől azonban változik az időjárás, a héten ismét több időjárási front vonul át térségünk fölött, ezért változékonyabbra fordul az idő, csapadékra is számítani lehet, de nagy mennyiség az ország nagy részén nem valószínű.

A múlt hét száraz időjárása kedvezett a talajok szikkadásának, a nedvesség mélyebb rétegekbe szivároghatott, ugyanakkor a bőséges reggeli harmat a hűvös időben nem engedte kiszáradni a felsőbb talajrétegeket. Kedvező időjárási körülmények között lehetett folytatni a csapadékos időben megakadt betakarítási illetve az őszi vetés számára a talaj előkészítési munkálatokat.
A talaj nedvesség viszonyai általában jónak mondhatók az országban. Az augusztusi szárazságot, aszályt az átlagosnál jóval csapadékosabb szeptember követte, ami ugyan több növényi kultúrának nem tett jót, de a talajt feltöltötte nedvességgel az őszi vetések előtt.
Az előttünk álló héten mindenütt várható több-kevesebb csapadék, 10 mm-t meghaladó mennyiség a jelenlegi számítások szerint délen, délnyugaton illetve a keleti határszélen valószínű.
A talaj hőmérséklete a hét eleji 14-16 fokról a hét első felében nem változik számottevően, majd a hét végére 11-13 fok körüli értékekre hűl le.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek már csak igen lassan növekednek. Északon és nyugaton 1450-1500 foknap körül, az Alföldön pedig 1550-1650 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is meghaladva járnak a hőösszegek.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön jól látszik, hogy tovább csökkent hazánkban a zöld tömeg aránya. A szántóföldeken és a gyümölcsösökben egyaránt a betakarítás zajlik, elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy még a zöldtömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld és a Dunántúl keleti felén következett be. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

A derült, napos napok után az előttünk álló héten már több lesz a felhő fölöttünk, de a többnyire borult kedd és péntek kivételével, amikor egy-egy hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött, a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Kedden északnyugat felől a nap második felében egyre többfelé ered el az eső, de szerdán reggelre már mindenütt megszűnik a csapadék. Esős időre pénteken a délnyugati országrészben illetve keleten kell számítani, majd a hétvégén csak helyenként várhatók kisebb esők, záporok. A növényvédelmi, permetezési munkákat érdemes a késő délutáni órákra tervezni, mert napközben gyakran lesz élénk, kedden és csütörtökön helyenként erős a szél. A hőmérséklet a hét első felében kissé emelkedik, számottevő lehűlés a hétvégére várható. Az elmúlt napok csípős hajnalai után, amikor a fagyzugos helyeken két méteres magasságban is fagyok voltak, a megnövekvő felhőzetnek köszönhetően enyhébbek lesznek a reggelek, és napközben is 18-20 fokig melegszik a levegő.  

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. október 2.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár