2024. április 23. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. november 6. 12:34

Változékony, de enyhe időben lehet dolgozni a földeken

Az ország nagy részén a hét elején is folytatódik a hétvégét is jellemző, száraz, csendes őszi idő, csak a nyugati, délnyugati országrész időjárására lesz hatással egy tőlünk délnyugatra örvénylő ciklon, amely arrafelé felhős, esős időt okoz. Szerdától mindenütt változékonyabbra fordul az idő, de nagyobb mennyiségű csapadék a jelenlegi számítások szerint csak vasárnap valószínű. Jellemzően az átlagosnál enyhébb időre van kilátás.

A mögöttünk álló héten többnyire száraz időben lehetett haladni az őszi talajmunkákkal illetve a néhol még befejezetlen betakarítással. Csak az ország nyugati, délnyugati illetve keleti, északkeleti határszélein hullott csapadéknyom és 2 mm közötti eső.  A gyakran élénk szél szintén kedvező feltételeket teremtett a talajok szikkadásához, száradásához. Így a talaj felső 20 cm-es rétege a legtöbb helyen nedves, de nem sáros. A legtöbb nedvesség a 20-50 cm-es talajrétegben található, a korábbi jelentős esőkből származó víz már leszivárgott. Az alsóbb talajrétegek elsősorban délnyugaton telítettek. A Dunántúl keleti részén illetve a Tiszántúlon 50 cm-es mélység alatt már jelentős vízhiány van. A mélyműveléses munkák során ezzel együtt is fokozott figyelmet kell fordítani az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulására, annak lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

A talaj hőmérséklete 5 cm-es mélységben jellemzően 6 és 9 fok közötti, a mélyebb rétegekben ennél kissé melegebb, és az előttünk álló héten számottevően nem is fog változni, ami kedvez az őszi vetések fejlődésének.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünk még az októberi zöldtömeg állapotokat tükrözi. A gyümölcsösökben és az erdővel borított területeken jelentősen csökkent a zöldtömeg aránya, míg az őszi vetés keléséből adódóan a szántóföldeken többfelé nőtt a vegetációs index értéke. A vetésforgó miatt azonban erősen mozaikos a kép a szántóföldi területeken. Az NDVI anomália térképünk szerint az ország délnyugati kétharmadán nagyobb a zöldtömeg aránya az átlagos október közepi értékekhez képest.

Az előttünk álló héten napos és erősen felhős területek és időszakok váltakoznak. Eső szerdáig csak nyugaton, délnyugaton valószínű, ott azonban a 10 mm-t is elérheti. Szerdán és csütörtökön többfelé számítani kell kisebb esőkre, de a csapadék mennyisége jellemzően csapadéknyom és 2 mm között marad. Pénteken és szombaton napközben csak elszórtan várható minimális mennyiségű eső, majd vasárnap dél-délkelet felől egyre többfelé ered el az eső.

A hét első felében a keleties szél élénkül meg többször, többfelé, a hét közepe többnyire szélcsendesnek ígérkezik, majd a hétvégén előbb élénk délnyugati, vasárnap estétől északnyugatira forduló szélre kell számítani.

A hőmérséklet többnyire a sokéves átlagnál kissé magasabban alakul a héten. A legmelegebb órákban a hét első napjaiban 10 és 15 fok közötti értékek várhatók, csak a tartósan borult, esős délnyugati határszélen valószínű hűvösebb. Majd szerdától néhány fokkal visszaesik a nappali felmelegedés mértéke, de még ekkor is 9-13 fok közötti értékek lesznek a jellemzők. Vasárnaptól hűl tovább az idő. Számottevő, nagy területre kiterjedő fagyra továbbra sem kell számítani, de a hét elején keleten, északkeleten, szombaton pedig többfelé lehet gyenge fagy a fagyzugos területeken.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

 
Készült: 2017. november 6.