2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. november 13. 14:34

Lehűlő idő, sáros talaj

A héten a frontos kezdet után megnyugszik időjárásunk, keddtől számottevő csapadék már nem várható. A szél szerdától mérséklődik, így nagy területen várható a hét közepén fagy. Péntektől több lesz a felhő, megszűnnek a fagyok, a hét végére pedig újabb csapadék érkezhet.

Az elmúlt hét első felében csak a nyugati határszélen esett, aztán a hét közepétől már sokfelé fordult elő többnyire kisebb eső. A vasárnapra érkezett légörvény pedig már sokfelé jelentős mennyiségű csapadékot hozott, hétfő reggelig elsősorban a délnyugati és az északi országrészbe. A talaj országszerte nedves, egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. A fölső néhányszor 10 cm szinte telített, de főleg az Alföldön 50 cm-nél mélyebben még jelentős nedvességhiány van. Ugyanakkor délnyugaton gyakorlatilag 1 m mélységig átnedvesedett a talaj. A hőmérséklet továbbra is néhány fokkal az átlagos fölött alakult, eddig nagyobb területre kiterjedően jelentősebb fagy sem fordult még elő. A talaj hőmérséklete 5, 10 és 20 cm mélyen többnyire 7-10 fok között alakul az országban (a mélyebb rétegek a melegebbek), ami továbbra is magasabb az ilyenkor szokásos értéknél. Az eddigi kedvező körülmények hatására az őszi vetések jól fejlettek. Az őszi talajmunkák a sokfelé sáros talaj miatt viszont nehezen végezhetők.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképeink szerint erdeinkben és gyümölcsöseinkben tovább csökkent a vegetációs index értéke a lombhullásnak köszönhetően. A növénymentes (pl. szántott, beépített) területek barnás színnel láthatóak a térképen, de a már lombját vesztett erdők, ill. a még le nem aratott kukorica is ilyen színű. A zöldellő őszi vetések, vagy a rétek, legelők (vagy ahol még zöld aljnövényzet van) pedig zölden látszanak. 8 nap alatt leginkább az északnyugati országrészben található erdeinkben csökkent a vegetációs index értéke, ugyanakkor a kedvező csapadék és hőmérsékleti viszonyok miatt a vetések, az őszi búza és a káposztarepce zöld tömege egyre nagyobb. A leginkább szembetűnő ez Békés és Csongrád megyék területén. Az NDVI anomália térképünk szerint az ország nagyobb része zöldebb az átlagosnál, mely az enyhe időnek és a jó csapadékellátottságnak köszönhető.

Kedden reggelig még sokfelé lehet újabb csapadékra számítani, aztán napközben már csak a déli országrészben várható megszűnő eső, majd a hét végéig jelentősebb csapadék már nem valószínű. Szombaton, vasárnap lehet ismét eső. A hét közepén még több-kevesebb napsütés is várható, majd péntektől már sok lesz a felhő, és ködfoltok is megjelennek. Kedden az erős északias szelet még viharos lökések kísérik, aztán szerdától jelentősen mérséklődik a légmozgás. Vasárnaptól erősödhet meg ismét a szél az újabb frontrendszer hatására. Szerdán és csütörtökön sokfelé várható 2 m-es magasságban is fagy (főleg az ország északi kétharmadán), a hét második felében viszont a több felhő miatt mérséklődik az éjszakai lehűlés. A nappali hőmérséklet nem sokat változik a héten, jellemzően 5 és 10 fok között alakul a csúcsérték. A talaj hőmérséklete a felszínhez közel gyorsabban, a mélyebb rétegekben lassan, de folyamatosan csökken majd. Keddtől a csapadékmentes, eleinte még szeles és részben napos időben a talaj fölső rétege lassan szikkadni kezd, viszont az éjszakai fagy fölengedése után ismét sokfelé sáros lesz.

Az őszi talajművelés során fokozott figyelmet kell fordítani az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulására, annak lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. november 13.