2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. január 15. 16:55

A növények maradjanak nyugalmi állapotban

Az előttünk álló héten nagyon változékony, többször csapadékos, a hétfőinél enyhébb idő valószínű. Több hullámban is frontok érkeznek ugyanis térségünkbe, sokszor nagy nedvességtartalmú, többnyire enyhe léghullámokat szállítva a Kárpát-medence térségébe.

A hét végére hosszú enyhe időszak után északkelet felől megérkezett a hideg, hétfő reggelre országszerte fagyott, északkeleten helyenként -10 fok körüli értékek is előfordultak. A hideggel együtt sokfelé hó is hullott szeszélyes területi eloszlásban. Az Északi-középhegység térségben helyenként 10 cm-t meghaladó hóréteg is kialakult (a Bükk magasabb részein még ennél is több). Ugyanakkor nagy területek hómentesek maradtak, pl. a Zemplénben, Szabolcsban, az Alföld déli részén. Az elmúlt héten a csapadékösszeg inkább csak a nyugati határszélen haladta meg a 10 mm-t. A talaj országszerte nedves, nagy mélységig jó vízellátottságú. A fölső, nagyjából 50 cm-es réteg gyakorlatilag telített, ennél mélyebben helyenként még van némi nedvességhiány. A talaj felszíne hétfő reggelre országszerte megfagyott, a talajhőmérséklet 5 cm mélyen 0 és +3, 20 cm mélyen pedig többnyire +3 és +5 fok között alakul az országb

Az őszi vetések eddig jól telelnek. Ezt támasztja alá a műholdas méréseken alapuló NDVI anomália index térképünk is (erről részletes leírás itt található). Bár a térképen sok a fehér (felhővel fedett) folt, az elmúlt időszakban ez volt a felszínt legnagyobb mértékben ábrázoló felvétel. A térkép döntően zöld színe az átlagostól fejlettebb növényzetről tanúskodik. Az erősen mozaikos (zöld és piros foltok) területeket (pl. Baranyában) a vetésforgóban ültetett eltérő kultúrák miatt láthatjuk. A hőmérséklet a hét végére  visszatért a normális kerékvágásba, a hosszan tartó enyhe időnek vége szakadt, a fagyok immár figyelmezették a növényeket, hogy még maradjanak nyugalmi állapotban, hiszen messze még a tél vége. A gazdák számára a nappalok hosszabbodása is biztató, az előttünk álló hét során 15 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már bő fél órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

A héten általában sok lesz a felhő fölöttünk, inkább csak a csütörtök ígérkezik olyan napnak, amikor napsütésre is lehet számítani. Kedden és szerdán sokfelé várható csapadék: eleinte hó, ónos eső, majd eső, északkeleten döntően hó, aztán szerdán már inkább az eső lesz a jellemző. Péntekre újabb frontrendszer érkezhet, mely a hétvége időjárását is meghatározza majd a jelenlegi számítások szerint újabb csapadékot hozva. Vasárnap estig a csapadék összmennyisége a keleti országrészben általában 5 és 15 mm között alakulhat, a Dunántúlon lehet ennél akár jóval több is, a hét végére ugyanis komolyabb csapadékhullám érkezhet. A hőmérséklet emelkedik, mérséklődik az éjszakai lehűlés. A leghidegebb éjszakának északkeleten még a keddre, majd országszerte a csütörtökre virradó ígérkezik. A hét vége felé már fagymentes éjszakák is várhatók. Nappal jellemzően +3 és +8 fok közé emelkedik a hőmérséklet, inkább csak kedden északon, északkeleten lesz ennél hűvösebb. A gyorsan mozgó frontok miatt több napon is megerősödik majd a szél. A talaj hőmérséklete eleinte csak a déli országrészben, majd a hét második felében mindenhol emelkedik. Számottevő talajfagy csak északkeleten lesz, de a hét végére arrafelé is fölenged a talaj.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. január 15.