2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. február 26. 16:34

Okoz-e károkat a mezőgazdaságban a tél végi hideghullám?

Ahogy már egy héttel ez előtt előre jeleztük, a tél vége igencsak kitesz magáért: a múlt hét végén a tél eddigi legerősebb hideghulláma érte el térségünket. A fagyos időszak ez előrejelzések szerint egy hétig tart, a hét végétől enyhülés várható. Egyelőre csak reménykedhetünk, hogy a kemény fagyok nem tesznek nagyobb kárt a mezőgazdasági kultúrákban.

Már vasárnap reggelre is -10 Celsius fok környékére csökkent a hőmérséklet, hétfő reggelre pedig még hidegebb lett, helyenként már -15 fokot is mértünk az erősen szeles idő ellenére. Vastagabb hó a hegyeinkben és a Dunántúlon található, az Alföld és a Sajótól keletre eső nem hegyvidéki területek jobbára hómentesek. A talaj országszerte csaknem telítődött nedvességgel, az utóbbi hetekben lehullott csapadék sokfelé már nem is tudott beszivárogni. Az elmúlt héten pedig az északkeleti részek kivételével újabb jelentős csapadék esett, melynek nagyobb része a Dunántúlon egyelőre hóban tárolódik. Az Alföldön viszont tovább nőtt a belvizes területek kiterjedés

A télen eddig alig fordult elő jelentősebb fagy a talajban, azonban most a komoly hideg hatására néhány nap alatt a talajfagy mélysége már sokfelé meghaladta az 5, a hómentes részeken a 10 cm-t is.

A nappalok nagyon intenzíven hosszabbodnak, az előttünk álló hét során újabb 23 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már több mint két és fél órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

Az előttünk álló héten a csütörtökön beköszöntő meteorológiai tavasz ellenére kemény téli idő várható, sokfelé havazással, majd a hét végére megenyhül az idő. A heti összcsapadék (március 5. reggelig) a jelenlegi számítások szerint az ország északi felén többnyire 5-10, a délin 10-20 mm között valószínű. Péntekig hó ígérkezik, majd az enyhülés hatására már vegyes halmazállapot is várható. A hőmérséklet péntekig nem emelkedik, maradnak a jellemzően -10 fok körüli éjszakák és a fagyos nappalok. A leghidegebb reggelnek a csütörtök ígérkezik, ugyanis csak akkorra áll el a szél, éjszakára kiderül az ég és hó is lesz. Csütörtök reggelre -15, helyenként akár -20 Celsius fok körüli fagyok is előfordulhatnak. Péntektől mérséklődik a lehűlés, enyhülnek a nappalok, a hét végén napközben már országszerte 0 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A talaj hőmérséklete tovább csökken, a talajfagy mélysége a 10-20 cm-t is meghaladhatja. A fölengedés majd a jövő héten (a hét elején délnyugaton, a hét közepén északkeleten) valószínű. A jelenleg a földeken álló víz már jéggé fagyott, ez a héten nagyrészt így is marad. A heti csapadék majd a hét végén, a jövő héten fog olvadni, de a talaj addigra mélyen átfagy, beszivárogni alig fog tudni, a jövő hétre a belvizes területek kiterjedése tovább fog nőni. A talaj a jövő héten igen lágynak, vizesnek ígérkezik.

A káposztarepcét erősen nedves körülmények között már a -6, -8 fokos fagy is károsíthatja, de a tél végén a komoly fagy az őszi búzának is árthat. A havas területeken (csütörtökre az Alföldön is kialakul várhatóan néhány cm vastag hótakaró, de a vastagsága a szél miatt nem lesz egyenletes) a hóréteg védelmet nyújt majd az őszi vetéseknek, bár azokban az is károkat okozhat, hogy a belvíz miatt többfelé jégbe vannak fagyva. -15 fok körüli, vagy az alatti hideg inkább csak egy nap, csütörtökre alakulhat ki helyenként, és ez már egyes gyümölcsösökre is veszélyt jelent. A hideg jótékony hatása a kártevők, kórokozók mennyiségének csökkenése lehet.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. február 26.