2024. április 24. szerda
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. április 5. 12:50

Átmeneti lehűlés és csapadékos idő

A hét első felében erőteljes délnyugati áramlással száraz, meleg légtömegek áramlottak fölénk, így a napos, meleg ugyanakkor szeles időjárás jót tett a talajok száradásának, szikkadásának, a belvíz csökkenésének, illetve a késői tavasz miatt késésben lévő vegetáció fejlődésének.  Ennek a periódusnak most sajnos vége szakad, és egy hullámzó frontrendszerhez kötődően csütörtökön nyugat felől egyre többfelé ered el az eső. Főként a déli és a keleti országrészben várható számottevő csapadék. A hétvégén ismét szárazabb időre van kilátás, csak elszórtan lehetnek záporok.

Vasárnap óta számottevő csapadék sehol sem fordult elő az országban, és az átlagosnál néhány fokkal melegebb, napos, sokfelé szeles időjárás volt a jellemző. Ez kedvezett a talaj szikkadásának, így a belvízzel el nem öntött területeken a felső 20 cm-es rétegben sokat száradt a talaj. Az ennél mélyebb rétegek továbbra is telítettek vízzel. A belvíz továbbra is igen nagy területeket érint, az Alföld nagy részén és foltokban a Dunántúlon is másodfokú, kevesebb helyen első fokú készültség mellett folyik a védekezés. A belvizes területeken egyre nagyobb mértékben károsodik az őszi vetés.

A talaj hőmérséklete a felső 20 cm-es rétegben általában 9 és 12 fok között alakul. A hét végéig megtorpan a melegedés, de a jövő hét elején ismét melegedni fog a talaj, ami kedvez a már elvetett növények fejlődésének.

A legújabb NDVI vegetációs index térképünkön, amely a március közepi állapotot mutatja, már jóval kevesebb a felhők vagy hó miatt kitakart terület, és a zöld tömeg egyértelmű növekedése látszik.

A hét második felében változékonyabbra fordul az idő. Csütörtökön és keleten még pénteken is a már említett frontrendszer lesz a meghatározó. Nyugat felől erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és a déli illetve keleti országrészben egyre többfelé kell esőre, záporokra számítani. A csapadék mennyisége péntek délig általában 2 és 10 mm között alakul, de a Dunántúl északi felén egyáltalán nem valószínű eső. Pénteken nyugat felől csökken a felhőzet, és napközben sokfelé megerősödik a Dunántúlon északnyugatira, a Tiszántúlon északkeletire forduló szél. A két térség között, a középső országrészben a megnövekvő gomolyfelhőzetből pedig többfelé kell záporokra számítani. Szombaton és vasárnap erősebben és gyengébben felhős időszakok és területek váltakoznak, kisebb esők, záporok főként szombaton fordulhatnak elő. Szombaton napközben csak kevés helyen, főként a keleti országrészben lesz élénk a szél, majd vasárnap ismét sokfelé kell élénk, helyenként erős széllökésekre számítani. Hétfőn a jelenlegi számítások szerint a nap második felében éri el hazánkat délnyugat felől egy mediterrán ciklon, melynek hatására ismét változékonyabbra fordul az idő.

A hőmérséklet pénteken és szombaton néhány fokkal visszaesik a hét eleji értékekhez képest, pénteken a legmelegebb órákban is csak 12-17 fok között alakul. Szombaton hajnalban lesz a leghidegebb, ekkor főként a Dunántúl és az északi országrész fagyzugos területein kell 0 fok közeli hőmérsékletekre illetve talajmenti fagyokra számítani. Vasárnap és hétfőn ismét 20 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók, és megszűnik a hajnali fagyveszély.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. április 5.