2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. május 1. 14:22

A héten is folytatódik a nyári idő

A hétvégéig jellemzően délies áramlással továbbra is meleg légtömegek áramlanak fölénk. A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok lesz a napsütés, csapadékra főként záporokból, zivatarokból lehet számítani, melyek változó valószínűséggel, de a hét minden napján kialakulhatnak az országban.

Csak a Dunántúl északnyugati részén, illetve foltszerűen az északi országrészben fordult elő számottevő (5-15 mm) csapadék az elmúlt héten, az ország nagy részén csak kevés (0-2 mm) eső esett. A talaj felső 20 cm-es rétege a legtöbb helyen már száraz, pedig a friss vetések igényelnék a vizet. A mélyebb talajrétegekben bőven van még nedvesség, az őszi vetéseket nem veszélyezteti a kiszáradás. A talaj hőmérséklete folyamatosan nő, a felső 20 cm-es rétegben általában 15 és 20 fok között van, de a déli országrész egyes tájain ennél is melegebb.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek országosan 130 és 200 foknap között járnak. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek, és az előrejelzés szerint további intenzív növekedés várható a következő egy hétben. Hőösszeg tekintetében bő három héttel a sokéves átlag előtt járunk, ami azt jelenti, hogy a növények (és a kártevők is) ennyivel hamarabb kapták meg az egyes fejlődési fázisaik eléréséhez szükséges hőmennyiséget.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeinken a zöld tömeg egyértelmű növekedése látszik. Az anomália térkép alapján a zöld tömeg aránya a sokéves átlag fölött van, vagyis a vegetáció fejlettebb az ilyenkor megszokottnál, és a gyors növekedés a következő időszakban is folytatódik. A mozaikosan látható vörös foltok, pontok az idén tavaszi vetésű területeket mutatják, melyeken még nagyrészt a csupasz talajt érzékeli a műhold.

Az előttünk álló héten lényeges változás nem várható időjárásunkban. A több órás napsütés mellett napközben jellemzően megnövekszik a gomolyfelhőzet, melyből záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani. Hétfőn és kedden bárhol előfordulhat csapadék, majd szerdától a Dunántúlon lesz nagyobb valószínűsége a záporoknak, zivataroknak, de előfordulásuk a keleti országrészben sem kizárt. Nagyobb területre kiterjedő, áztató eső a héten nem valószínű. Napközben sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a légmozgás, permetezésre leginkább a hét első felének kora esti és reggeli, kora délelőtti órái lesznek alkalmasak. A meleg, szeles időben jelentős a párolgás. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul, hajnalonként 11, 16 fok várható, a legmelegebb órákban pedig általában 25, 30 fokig melegszik a levegő.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. április 30.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár