2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. október 29. 13:05

Fagy és további csapadék érkezik (2012. október 29.)

Az elmúlt héten kezdetben még az ilyenkor megszokottnál több fokkal enyhébb idő volt, majd a hét végére jelentősen megváltozott időjárásunk. Szombaton sokfelé esett jelentős mennyiségű csapadék, amelynek hatására a felső 20 cm-es talajréteg már országszerte telített. Vasárnap a további hideg levegő beáramlása miatt főként északnyugaton, északon havas eső, havazás is kialakult. A hőmérséklet jelentősen visszaesett, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 7 fok között alakult. E hét hétfőjén is elsősorban északon, északkeleten fordult elő vegyes halmazállapotú csapadék.

Az előttünk álló héten kezdetben még hideg levegő tölti ki a Kárpát-medencét, keddre virradó éjszaka a Tiszántúl kivételével sokfelé fagyra kell számítani, így a fagyra érzékeny növények védelméről gondoskodni kell. A legerősebb fagyok a nyugati, északnyugati térségben valószínűek, ott -4, -7 fok is lehet, de a Dunántúl nagy részén a talajon -3 fok körül vagy az alatt  alakul a hőmérséklet.

Szerdán még többfelé lehet fagy, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 m-en +2, -3 fok között várható. Csütörtöktől már ismét enyhébb, egyre nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Megszűnnek az éjszakai fagyok, erősödik a nappali felmelegedés. Többször várható jelentős mennyiségű eső, emiatt a mélyebb rétegekbe is jut nedvesség.

Készült: 2012. október 29.