Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. március 21. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Az Atlanti-óceán felől Nyugat-Európa fölé magasnyomás nyúlik be. A kontinens nyugati, északnyugati partvidéke mentén - a Pireneusi-félszigettől a Benelux-államokig - többnyire napos, csapadékmentes az idő. Az északi, keleti és déli területek időjárását viszont ciklonális hatások alakítják. Gyakran felhős az ég, a Kelet-európai-síkságon, de a Balkán-félsziget északi felén is kiterjedten havazik, a Földközi-tenger déli medencéjében az eső esik. A hőmérséklet területi eloszlásában lényeges változás nem történt, továbbra is Európa-szerte több fokkal hidegebb van az ilyenkor megszokottnál. A csúcshőmérséklet csak a legdélebbi területeken emelkedik 20 fok fölé, északon és keleten ugyanakkor többfelé napközben is fagy. A Kárpát-medencében sem erősödik számottevően a nappali felmelegedés, viszont csütörtökön sokfelé több órára kisüt a nap, és havazás sem várható.

Magyarország időjárása

Kedden a Dunántúlon többfelé elvékonyodott, helyenként felszakadozott a felhőzet, a Dunától keletre túlnyomóan borult maradt az ég. Elsősorban északkeleten, a Tiszántúlon szállingózott, gyengén esett a hó. A Dunántúl északi felén megerősödött az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között változott. Éjszaka kezdetben a Dunántúlon tovább csökkent, majd a déli területeken erősen megnövekedett a felhőzet. Kezdetben a Duna vonalában, hajnalban a déli, délnyugati vidékeken szállingózott, gyengén esett a hó. Hajnalra általában -1 és -6 fok közé hűlt le a levegő, de északkeleten a havas, gyengén felhős körzetekben -12 fokot is mértek. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 2 mm között alakult. Délelőtt északon többnyire fátyolosan sütött a nap, délen szállingózott, esett a hó. A hőmérséklet 11 órára -2 és +5 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén kedden a hőmérséklet napi középértéke -0,4 fok volt, ez 6,1 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 4 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1021 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Ma az ország déli felén lesz vastagabb a felhőzet, napközben ott várható hószállingózás, kisebb havazás. Késő délutántól a legtöbb helyen egyre kevesebb lesz a felhő, de a Balaton és a Tisza közötti sávban felhős maradhat az ég, és ott az éjszaka első felében még havazhat, többnyire gyengén. Hajnalra az ország nagy részén kiderül, és csütörtökön napközben is napos, gyengén felhős időre számíthatunk, késő délután délkeleten növekszik meg a fátyolfelhőzet. Holnap csapadék már nem várható. Az északi szél ma a Dunántúlon és a Tiszántúlon kezdetben még megerősödik, majd mérséklődik a légmozgás. Csütörtökön csak helyenként élénkül meg az északkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és -8 fok között alakul, de a vastagabb hóval borított, derült északkeleti országrészben -10 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 4 fok körül, 1 és 6 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Általában változóan felhős időre, több-kevesebb napsütésre és csapadékmentes időre számíthatunk. Mindössze pénteken lehet átmenetileg több a felhő, és délkeleten néhol hószállingózás, havas eső, illetve hétfőn lehet elszórtan eső.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti -10, -2 fokról hétfőre -3, +2 fokra emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 3, 8, az időszak végén 6, 12 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. március 20. -0,4 °C -6,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 23,2 °C (1937) legalacsonyabb hőmérséklet: -9,6 °C (1928)

OMSZ: 2018. március 21. 12:24 (11:24  UTC)  [pdhw]