Országos Meteorológiai Szolgálat

2017. december 17. vasárnap

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk keleti felének időjárását egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer határozza meg, melynek felhőzetéből a Kola-félszigettől kezdve a Kelet-európai-síkságon át egészen a görög szigetekig sokfelé fordul elő csapadék. Északon hó a jellemző csapadékforma, ugyanakkor a Balkán-félszigeten többnyire eső esik. Utóbbi térségben helyenként igen jelentős, akár 50 mm-t is meghaladó csapadékról érkezett jelentés, az albániai Vlore-ban például 103 mm hullott. A frontrendszertől nyugatra magasnyomású zóna található, de arrafelé is jellemzően borult az ég, több helyen párás, ködös a levegő. A legkevesebb felhő az Ibériai-félszigeten van, ott többfelé zavartalanul süt a nap. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig a nyugatról benyúló anticiklon mellett egy fölénk helyeződő hideg légörvény is alakítja.

Magyarország időjárása

Szombaton eleinte túlnyomóan borult volt az ég, északnyugat kivételével többfelé esett az eső, havas eső; helyenként hó is hullott, majd a déli óráktól északnyugat felől felszakadozott a felhőzet, és egyre inkább csak keleten fordult elő vegyes halmazállapotú csapadék. Késő délután északnyugaton ismét esett az eső. Helyenként megerősödött, északkeleten néhol viharossá fokozódott az északnyugati szél, majd délután mérséklődött a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke 2 és 9 fok között alakult, délkeleten a magasabb értékekkel. Éjszaka sokfelé képződött párásság, köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet. Számottevő csapadék ekkor már nem volt. Hajnalra +3 és -6 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon általában csapadéknyom és 10 mm között változott, de Tiszaroffon 20 mm-t regisztráltak. Délelőtt javultak a látási viszonyok, észak felől egyre nagyobb területen csökkent a felhőzet is. A hőmérséklet 11 órakor -2 és +5 fok között változott.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke 3,2 fok volt, ez 2,9 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 3 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1019 hPa, gyengén emelkedik.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Az ország egyre nagyobb részén kitisztul az idő, hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap, de délkeleten, délen maradhatnak tartósan borult körzetek. Néhol hózápor kialakulhat. Éjszaka a Dunántúlon és a középső országrészben megnövekszik a felhőzet, szórványosan kisebb havazás, hózápor egyaránt előfordulhat. A kevésbé felhős keleti tájakon foltokban zúzmarás köd képződhet. Hétfőn elsősorban az ország középső részén lesznek erősen felhős időszakok, arrafelé továbbra is kialakulhat kisebb havazás, hózápor. Az északi szél néhol élénk lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -7 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben -8, -10 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és +4 fok között várható.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Csütörtökig több-kevesebb napsütés is várható, majd erősen felhős vagy borult ég lesz jellemző. Szerdán még csak a Dunától keletre, majd másutt is számítani kell havazásra, a Dunántúlon havas eső, eső is valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadékra (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti -4, -10 fokról -4, +3 fokig emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +5 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. december 16. 3,2 °C +2,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 17,3 °C (1989) legalacsonyabb hőmérséklet: -21,7 °C (1902)

OMSZ: 2017. december 17. 13:08 (12:08  UTC)  [pdhw]