Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. március 19. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félsziget északi része fölött markáns ciklon örvénylik. Arrafelé és Oroszország északnyugati részén nagy területen havazik, hófúvások vannak. Ciklonok alakulnak ki, és vonulnak a mediterrán térségben is, változékony, csapadékos időt okozva. A két terület között magasnyomású öv húzódik. Utóbbi légköri képződmény déli peremén, a Brit-szigetektől Franciaországon, Közép-Európán át Ukrajnáig kiterjedten havazik, hófúvások is kialakulnak. Európa nagy részén az átlagosnál jóval hidegebb az idő, Közép- és Kelet-Európában a legtöbb helyen napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Kedd estig a Kárpát-medencét is érintik a Földközi-tenger fölött kialakuló mediterrán ciklonok, főként délen és keleten várható többfelé további hószállingózás, havazás, majd holnap északnyugat felől már szárazabb levegő érkezik.

Magyarország időjárása

Vasárnap általában erősen felhős vagy borult volt az ég, csak néhol szakadozott fel a felhőzet. Elsősorban északkeleten esett helyenként a hó, és arrafelé az erős, eleinte többfelé viharos északkeleti szél hófúvást is okozott. A legmagasabb nappali hőmérséklet -5 és +3 fok között változott. Éjszaka dél felől megvastagodott a felhőzet, és egyre nagyobb területen kezdődött havazás, hószállingózás. Hajnalra -2 és -6 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 9 mm között alakult. Délelőtt az ország nagy részén borult volt az ég, sokfelé szállingózott, esett a hó. A hőmérséklet 11 órára +1 és -5 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén vasárnap a hőmérséklet napi középértéke -1,9 fok volt, ez 8,7 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet -1 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1009 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, ma napközben többfelé, éjjel keleten - elsősorban a Tiszántúlon - várható havazás, hószállingózás. Az éjszaka második felében a Dunántúl északi felén, holnap napközben a déli és keleti megyék kivételével másutt is elvékonyodik, hosszabb-rövidebb időre felszakadozik a felhőzet. Kedden napközben hóesés a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében valószínű, egyre kisebb területen. Ma az északkeleti, északi, reggeltől az északnyugatira forduló szelet kísérik többfelé élénk, holnap a Dunántúl északi felén és a főváros térségében erős széllökések. Helyenként kisebb hófúvás kialakulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -1 és +4 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Az időszak elején többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, majd változóan felhős ég, és több-kevesebb napsütés valószínű. Kezdetben főként délen és keleten számíthatunk kisebb havazásra, néhol havas esőre, később számottevő csapadék nem várható.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és -7 fok között alakul, de a szélvédett, gyengén felhős, vastagabb hóval borított tájakon -10 fok alatti hőmérséklet is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 6 fokról 4, 9 fok közé emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. március 18. -1,9 °C -8,7 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 24,1 °C (1921) legalacsonyabb hőmérséklet: -10,5 °C (1941)

OMSZ: 2018. március 19. 12:44 (11:44  UTC)  [pdhw]