Országos Meteorológiai Szolgálat

2017. december 10. vasárnap

Az időjárási helyzet Európában

Az északkelet-európai anticiklont hideg levegő tölti ki. Területén változóan felhős, párás, helyenként ködös az idő. Napközben is fagy, sőt az Ural előterében nem ritka a -10 fokos maximum sem. Enyhe idő a szárazföld déli vidékein van; 10 fok fölé a Pireneusi-, az Appennini- és a Balkán-félsziget déli felén melegszik fel a levegő, Spanyolország délkeleti tengerpartján szombaton még 20 fokot is mértek. A legtöbb helyen sok a felhő, a Kárpátoktól kissé keletre havazik, a nyugat-európai partoknál többfelé esik az eső. A Kárpát-medence felett jelenleg köztes magasnyomás található, hétfőn azonban már egy nagytérségű nyugati ciklon előoldalára kerülünk. Déli áramlással nedves és több hullámban szokatlanul enyhe levegő érkezik fölénk.

Magyarország időjárása

Szombaton eleinte túlnyomóan borult volt az ég, késő délután a Dunántúlon szakadozott fel a felhőzet. Elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Dunától keletre esett az eső, a havas eső, helyenként a hó. Az északnyugati szelet több helyen erős, néhol viharos lökések kísérték. A hőmérséklet csúcsértéke 1 és 6 fok között változott. Éjszaka délkeleten is megszűnt a csapadék, tovább csökkent a felhőzet, kiderült az ég. Hajnalra általában -1 és -7 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon többnyire csapadéknyom és 10 mm között alakult, de az északkeleti határnál 19-21 mm-t mértek. Délelőtt szinte országszerte zavartalanul sütött a nap. A hőmérséklet 11 órakor +3 és -4 fok között alakult.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke 2,2 fok volt, ez 1,3 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 2 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1012 hPa, mérsékelten süllyed.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Ma napos idő várható, délutántól növekszik meg nyugat felől fokozatosan a felhőzet, estig csapadék nem lesz. Késő estétől elsősorban északi megyékben számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra; esőre, az ország északkeleti harmadán havas esőre, hóra, helyenként átmenetileg ónos eső is előfordulhat. Hétfőn napközben északkeleten marad a túlnyomóan borult ég, de délután már csak helyenként, az északkeleti határnál eshet. Az ország nagyobb részén szakadozik, vékonyodik időnként a felhőzet, rövid napos időszakok is lehetnek, és legfeljebb néhol eshet gyengén az eső. Vasárnap délutántól egyre nagyobb területen megerősödik, kezdetben a Dunántúl északi felén, később másutt is viharossá fokozódik a déli szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +5 fok között valószínű, fagypont alatti minimum az Északi-középhegység térségében és a keleti országrészben lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 9 és 14, az ország északkeleti harmadán 3 és 8 fok között várható.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Borult és kevésbé felhős időszakok váltják egymást, több alkalommal várható eső, zápor, pénteken jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kedden általában 4 és 11, szerdán és pénteken 1 és 8, csütörtökön -3 és +3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 10 és 18, később többnyire 4 és 10 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. december 9. 2,2°C +1,3°C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 13,6 °C (1982) legalacsonyabb hőmérséklet: -16,0 °C (1925)

OMSZ: 2017. december 10. 12:08 (11:08  UTC)  [pdhw]