Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. június 20. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Közép- és Dél-Európa időjárását magasnyomás alakítja. A sok napsütést legfeljebb a délutáni, esti órákban zavarja erősebb gomolyfelhő-képződés, és főként a Balkán- és az Appennini-félszigeten helyi záporok, zivatarok is kialakulnak. Ezek csak átmeneti felfrissülést okoznak, a maximum-hőmérséklet nagy területen 30 fok közelében, illetve afölött alakul. A legmelegebb továbbra is a Pireneusi-félszigeten van, ahol délutánra 36, 37 fokig is felmelegszik a levegő. A meleg levegő a Kelet-európai-síkság északi részéig is feljutott, arrafelé 25 és 30 fok közötti a csúcsérték. Változékonyabb, és hűvösebb ugyanakkor az idő a Brit-szigetek térségében, a Skandináv-félszigeten. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárásában még lényeges változás nem lesz, az északnyugatról közeledő hideg levegő csak megközelíti a medencét.

Magyarország időjárása

Kedden a Dunántúl északnyugati részén nagyrészt derült maradt az ég, másutt erőteljes gomolyfelhő-képződés volt. A Duna-Tisza közén több helyen, másutt néhol alakult ki zápor, zivatar. A Nyugat-Dunántúlon erős északi szél fújt. A hőmérséklet csúcsértéke általában 27 és 32 fok között alakult. Éjszaka kezdetben még néhol a Duna-Tisza közén, majd az Északi-középhegység térségében fordult elő zápor, a legtöbb helyen derült vagy gyengén felhős volt az ég. Hajnalra 14 és 22 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 5 mm között változott, de Hajdúszoboszlóról 8 mm-t jelentettek. Délelőtt az Északi-középhegység térségében volt felhős az ég, záporeső is előfordult, az ország legnagyobb részén viszont szinte zavartalanul sütött a nap. A hőmérséklet 11 órára 21 és 30 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 24 fok volt.

A főváros külterületén kedden a hőmérséklet napi középértéke 24,3 fok volt, ez 4,5 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 28 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1021 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Napos idő várható szerdán kevesebb, csütörtökön több gomoly- és fátyolfelhővel. Ma helyenként lehet zápor, nagyobb eséllyel délen néhol zivatar, holnap eleinte főként keleten, majd estefelé északnyugaton is elszórtan számíthatunk záporra, zivatarra. A több csapadék csütörtökön estétől valószínű. Holnap megélénkül, az Észak-Alföldön és a Kisalföldön időnként megerősödik a délnyugati szél, de szélerősödés zivatarok környezetében is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 26 és 34 fok között várható.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Pénteken kezdetben borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, zivatar, délutántól északnyugat felől csökken a felhőzet és a csapadékhajlam. Az időszak hátralévő részében a változó felhőzet mellett általában többórás napsütésre számíthatunk, helyenként alakulhat ki zápor.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pénteken 12 és 21, később 6 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 24 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. június 19. 24,3 °C +4,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 37,2 °C (2013) legalacsonyabb hőmérséklet: 5,6 °C (1925)

OMSZ: 2018. június 20. 12:18 (10:18  UTC)  [pdhw]