Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. február 23. péntek

Az időjárási helyzet Európában

Európa északi felén anticiklon alakítja az időjárást. Területén változóan, helyenként erősen felhős az ég, néhol tartósan ködös az idő. Ugyanakkor a mediterrán térségben ciklon örvénylik, amelynek hatására Dél- és Közép-Európa fölött sok a felhő, többfelé fordul elő havazás, a déli, délkeleti tájakon havas eső, eső is. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északkeleti részén többnyire -2 és -12 fok között változik, de a legészakibb tájakon, illetve a Skandináv-félsziget hegyvidékén -20, -22 fokot is mérnek. Közép- és Nyugat-Európában általában 1 és 8 fok között alakul a csúcshőmérséklet, délen pedig a kora délutáni órákra 11 és 19 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence fölé északkelet felől fokozatosan egyre szárazabb, több fokkal hidegebb levegő áramlik, erős lehűlés kezdődik.

Magyarország időjárása

Csütörtökön borult volt az ég, csupán délelőtt északkeleten sütött ki kisebb körzetekben a nap. Kezdetben a Dunántúlon és a Dél-Alföldön többfelé havazott, majd a csapadékzóna északkelet felé mozdult el, és a Dunától keletre havas eső, a Tiszántúlon eső is előfordult. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +8 fok között alakult, északkeleti határnál volt a legenyhébb az idő. Éjszaka borult volt az ég, többfelé havazott, helyenként havas eső, eső esett. Hajnalra +1 és -3 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 11 mm között volt. Délelőtt folytatódott a túlnyomóan borult idő többfelé havazással. A hőmérséklet 11 órakor -3 és +4 fok között változott, délkeleten volt a legenyhébb.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke 0,9 fok volt, ez 1,0 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 2 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1018 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Ma túlnyomóan borult lesz az ég, csak késő délutántól északkelet felől szakadozik fel főként keleten, majd északnyugaton a felhőzet. Kezdetben többfelé várható havazás, keleten havas eső, eső is lehet, majd éjszaka délnyugat kivételével fokozatosan megszűnik a csapadék. Holnap többfelé kisüt a nap, de reggel még délnyugaton, napközben a középső országrészben sok lesz a felhő, ott havazás is valószínű. Az északkeleti, északi szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik, helyenként gyenge hófúvás előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -1 és -8 fok között alakul, de északkeleten a havas, szélvédett, derült tájakon -10 fok alatt is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton -3 és +3 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Eleinte változóan felhős, az időszak második felében többnyire borult lesz az ég. Kezdetben néhol, majd több helyen valószínű havazás. A gyakran megerősödő északkeleti, északi szél hófúvást okozhat.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 45 százalékán várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -16 fok között alakul, de havas, gyengén felhős, szélvédett tájakon -20 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és -10 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. február 22. 0,9 °C -1,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 19,2 °C (1966) legalacsonyabb hőmérséklet: -21,8 °C (1929)

OMSZ: 2018. február 23. 12:18 (11:18  UTC)  [pdhw]