2018. május 22. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.05.23. szerda éjfélig

Ma szórványosan alakulhatnak ki zivatarok, amelyekre elsősorban a középső országrészben, a Dunántúlon és az Északi-középhegység tágabb környezetében számíthatunk. Környezetükben főként felhőszakadás (kis területen > 30-35 mm csapadék), viharos széllökés (> 60 km/h), kisebb eséllyel egy-egy helyen nagyobb szemű (1-2 cm körüli átmérővel) jég fordulhat elő.

Éjszaka középső országrészben fordulhat elő zivatar.

Szerdán szórványosan, nagyobb számban az ország délnyugati felében valószínűbb zivatarok kialakulása, felhőszakadás (> 30 mm, a délnyugati országrészben > 40 mm), viharos (60-80 km/h) szél és egy-egy helyen jégeső (1-2 cm körüli átmérő) kíséretében.

2018.05.22. 09:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2018. május 22. 09:58 (07:58  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.