2024. április 18. csütörtök
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. augusztus 9. 08:00

Zivatardömping júliusban, Sopronban

2008 júniusa és az azt követő nyári hónapok bővelkedtek nagy zivatarokban és felhőszakadásokban. Az idei év júliusa még túl is szárnyalta a négy évvel ezelőtti júniust, mert a lehullott csapadék és a zivataros napok száma is több volt. A különlegesség az, hogy ezen zivatarok némelyike 35 fok körüli maximum hőmérsékletek után tört ki heves kísérőjelenségekkel, amit korábban csak nagyon ritkán lehetett tapasztalni.

 Kiss Márton, Kuti Péter, Jóna Gergely, Kovács Péter, Roszik Róbert

 
A július 1-12. közötti időjárás meglehetősen szélsőséges viszonyokat hozott Győr-Moson-Sopron megyében. A megye nyugati részén kiadós csapadék volt. Július 5-én Sopronban 60,1 mm, Brennbergbányán 42,8 mm-t mértek, majd a Soproni-hegységben 6-án is felhőszakadás volt, akkor Brennbergbányán 69,2 mm-t mértek. Ezek egyhavi csapadékösszegnek felelnek meg, és csupán néhány óra alatt zúdultak le.

Ha a megyei eloszlást nézzük, akkor még szélsőségesebb a kép: míg Győrben csupán 14,4 mm csapadékot regisztráltak az első 12 napban, addig a Soproni-hegységbeli Hermes állomáson 183,5 mm-t!

További havi csapadékösszegek:

 Sopron

125,3 mm 

 Mosonmagyaróvár

15,1 mm 

 Himod

48,2 mm 

 Brennbergbánya

146,3 mm 

 Sopronhorpács

43,1 mm 


Sopron térségében a csapadékhiány megszűnt, míg a Kapuvár-Himod-Beled vonaltól keletre továbbra is aszály van, csak egy-egy foltszerűen jelentkező lokális felhőszakadás enyhítette a szárazságot. Az első 12 nap nagyon meleg volt: Győrben 25,3, Mosonmagyaróváron 25,4, Sopronban 24,4 fok volt a középhőmérséklet, mely mintegy 4-5 fokkal magasabb az átlagnál. A további napok is sok csapadékot, és zivatart tartogattak.

Valójában az e zivataros időszakot, mintegy bevezette a még előző hónap 29-i száraz zivatar (1. kép) és a július 3-4. éjjelén, több hullámban érkező zivatarok, amelyek látványos elektromos aktivitással, de viszonylag kevés csapadékkal érkeztek. A „díszelőadás” az ezután napokban került bemutatásra.

 1. kép


2012. július 5.
Ezen a napon hatalmas zivatart, jégesőt és felhőszakadást kapott a város dél-délkeleti irányból. Az estig leesett csapadék 59,9 mm, a tízperces maximum 11,3 mm volt. A jégszemek cseresznyemag és mogyoró méretűek voltak. Reggel Ac és Ci felhőzet uralkodott. Viszont a levegő gyorsan melegedett az előző nap átmeneti kellemesebb ideje után. Délelőtt megjelentek az Ac castellanusok és floccusok. Nyomott meleg volt és a déli órákra már 35 fok körülire melegedett a levegő. Kora délután megindult a gomolyfelhők képződése, de ekkor még eléggé erőtlennek mutatkoztak. 14 óra után erőteljes fejlődésnek indultak a gomolyfelhők (2. kép).

2. kép


Egyre több Cu mediocris képződött és gyorsan alakultak át congestusszá. A felhők szinte nyílegyenesen törtek felfelé. A legfejlettebbek már el is érték a Cb incus fokozatot. Közben a délkeleti égbolton a győri Cb üllője előtt Cu con, Cb calvus, Cb incus és sok tornyos gomoly képződött (3. kép).

3. kép


A hegyek felé már csapadéksávokat is látni lehetett (4. kép), miközben az ég is megdördült. Délután 5 óra előtt délkelet felől hatalmas Cb közelített, mind sötétebb alappal. Ekkor Fertőrákosról jégesőről és erős záporral kísért zivatarról kaptunk értesítést. A mennydörgést 16:50-kor eleinte permetszerű csapadékhullás kísérte. Kisvártatva (17:00) már nagy cseppekben eleredt és az intenzitása is erősödött, majd heves zápor alakult ki, miközben mély dörgések is voltak. A látástávolság ekkor 1-2 km lehetett. Átmeneti gyengülés után (17:05) mindent beleadott. A szél hordta a jeget, meg a vizet, a látás 100 m lehetett.

4. kép


Álljon itt egy kép (5. kép) és egy szösszenetnyi videó bizonyítékul, ami a Kuruc-dombon, a meteorológiai állomáson lett megörökítve Jóna Gergely jóvoltából.

5. kép

 
A csapadék hevessége jól látható a soproni állomáson még működő csapadékíró szalagján is (6. kép).

6. kép

 

2012.07.06.
Az előző napon történtek után ismét zivatar alakult ki, ezúttal a hegyekben tombolt a leginkább. A gomolyfelhők, zivatarfelhők most is hirtelen alakultak ki és nagyon gyorsan fejlődtek (7-8. kép). A városban a lecsapó villámok utáni hatalmas dörrenéseket lehetett hallani, és a földig érő csapadéksávokat látni. Brennberg és Hermes kapta most a javát. Lentebb csak gyenge zápor alakult ki. A főállomáson 0,1 mm volt mindössze a lehullott csapadék. Este egy délkeleti irányban fejlődő zivatarfelhő morgolódott még egy darabig. Érdekes volt a nagy felhő alatt fejlődő kisebb gomolyfelhő, amely szintén zivatarfelhővé érett a későbbiek során (9-11. kép).

9. kép

 10. kép

11. kép


2012.07.10.

A szinte menetrend szerinti zivatar kora este érte el a várost nyugati irányból. Fél óra alatt 15 mm esett és az addigi 30,9 fokról 18 fokra hűlt a levegő. Az elvonuló zivatar csapadéksávját lehet látni a 12. képen.

 12. kép


2012.07.19. - Hidegfronti zivatar, apró tubával
A zivatar a kora esti órákban érkezett. zivatar előtt, ezen a napon az átmeneti hűvösebb időszak után ismét 30 fok feletti maximumot mért a kurucdombi automata (31,4 Cº). A zivatar nem volt túl erős, de így is futotta jó néhány lecsapó villámra és hangos dörgésre. A felhők alján egy kis nyúlvány jelent meg, azaz egy tuba (13-14. kép). Nem volt nagy méretű, félelmetes jelenség, de a Tanú c. filmet idézve: „kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk”. Búcsúzóul látható volt egy szép naplemente, déli irányban földig érő csapadéksávokkal.

 13. kép

14. kép


2012.07.20.
Gondolván, hogy hidegfront után vagyunk, nem gondoltuk, hogy hevesebb zivatart kaphatunk. De kaptunk! A zivatarok az esti, éjszakai órákban tomboltak ezúttal is látványos villámparádéval és recsegős dörrenésekkel.

2012.07.24.
Egy magassági hidegörvény hatására alakult ki az esti órákban gyenge zápor, zivatar. A zivatartevékenység ezúttal gyenge volt, inkább az azt követő záporok adtak több csapadékot.

2012.07.25.
A felettünk örvénylő magassági hidegcsepp következtében a hajnali, reggeli óráktól intenzív esőzés és záporok jellemezték az időjárást. A csapadék megszűnése után fülledt maradt a levegő annak ellenére, hogy a nap még jó ideig nem sütött ki. A párás, meleg levegőben aztán estére erősödött a gomolyfelhők képződése. Este hét után már az ég is megdörrent, csak éppen azt nem tudta az ember, hogy a felhők merre akarnak haladni. Először dél-délkelet felől dörgött, majd egyre határozottabb lett a nyugat-délnyugati irány, miközben a Károly-magaslat felé egyre alacsonyabb és sötétebb felhőzet jelent meg (15. kép).

15. kép


Erősödő elektromos aktivitás mellett kissé közelített a felhőzet, vagy inkább vánszorgott. Fél kilenc körül látványos csapadéksáv közeledett (16. kép).

16. kép


Eközben rózsaszínes fényű villámlások és hatalmas dörgések tették még fenyegetőbbé az amúgy is fenyegetést keltő égképet. Jól érzékeltetik a képek is (17-18. kép). Nagyon érdekes volt, ahogy a peremfelhő a megszokottal ellentétben nem mozgott gyorsan, inkább araszolt.

17. kép

 18. kép


2012.07.26
.
A megszokott, menetrendszerinti zivatar ezúttal kora este „lepte” meg a várost. Késő délelőtt is volt néhány szép felhőalakzat (19-20. kép), majd este az átmeneti „lanyhulás” után ismét beindult a gomolyfelhők képződése. Észak-északkelet felől érkezett és ezúttal gyenge zivatart okozott.

 19. kép

20. kép


2012.07.28.
Egynapos szünet után - ami Sopronban szinte már szokatlannak számított - ezúttal késő estétől az éjszakai órákig tomboltak az elemek. Kora este az Ausztria felett keletkezett hatalmas zivatarrendszer üllő felhőzete már takarta a napot. Később a hold által megvilágított égen egyre jobban fejlődő tornyos gomolyfelhőket és egy zivatarfelhő karfiolszerű tetejét lehetett látni. Kisvártatva villámlani kezdett dél-délnyugat felől, majd az első tompa dörgést is hallani lehetett. Este tíz óra előtt megeredt az eső is, majd 22:04-22:08 között apró szemű jég is keveredett az esőbe. Ezen zivatart is és az azt követő gyengébb „kiadást” is látványos elektromos tevékenység kísérte.

A sok csapadék következtében a július elejére majdnem kiszáradó hegyi patakok villámárvizeket okoztak, az erdei utakat is kivájta a lezúduló víz (21-25. kép).

21. kép

22. kép

23. kép

24. kép

25. kép


A száraz erdő is újjáéledt, a növények frissek, üdék lettek és a gombák is növekedésnek indultak. Valóságos gombadömping alakult ki a hegyvidéken (26-27. kép).

 26. kép

27. kép


A havi csapadékösszeg július 30-ig 279,7 mm volt. A leesett csapadék java természetesen a zivatarokhoz köthető (1. ábra).

 1. ábra


Természetesen nem lehet képekkel visszaadni minden élményszerűséget. Reméljük, hogy ez a kis összeállítás érzékeltetett valamit abból, mit éltek át a lelkes soproni észlelők és a kevésbé lelkes lakosság, vagy a nyaralni vágyók.

 

Készült: 2012. augusztus 3.