2024. április 19. péntek
Tanulmányok

HungaroMet: 2013. május 31. 18:25

Gyorsan fejlődő zivatarvonalak

Az idei zivatar szezon egyik látványos mozzanataként gyorsan fejlődő zivatarcellák vonultak át a Balaton fölött. Az egyik zivatarfelhőből a szupercellára jellemző falfelhő jött létre.

Horváth Ákos

Az elmúlt napokban egy mérsékeltövi ciklon alakult ki a térségünk felett, amely fokozatosan mélyült, és csak nagyon lassú volt a mozgása. Májusban, Európában nem ritkák az ilyen légörvények, amelyek jellegzetes, a ciklon középpontja felé spirálisan felcsavarodó felhősávokkal rendelkeznek (1. ábra). A felhőkarokban az összeáramló levegő kedvez a zivatarok kialakulásának, amelyek főként a déli, délutáni órákban jönnek létre a nap melegétől támogatottan. Ahogy a légörvény öregszik, annál több összeáramlási vonal alakul ki benne, és a réteges csapadékfelhők rendszerét egyre jobban felváltják a gomolyos felhők.

Május 31-én a kora délutáni óráktól gyorsan fejlődő és vonalba rendeződő zivatarok jelentek meg a Balaton középső részén (2. ábra). A Balaton keleti medencéjéhez érve az egyik cella erős növekedésnek indult, noha a visszavert radarjel nem volt túlságosan erős, és a radar képen a kiterjedése sem lett sokkal nagyobb (3. ábra). Szabad szemmel nézve azonban jól látszottak a kialakuló arcus felhők (4. ábra), amelyekből rövidesen a szupercellára jellemző falfelhő jött létre (5. ábra). A falfelhő még kb. 25 percig fennmaradt, és a Balaton északkeleti partja mentén vonult keresztül. A Balatonnál ezidőben mért legerősebb széllökés 13,4 m/s (48,2 km/h) volt, így a félelmetes látvány ellenére valószínűleg nem okozott nagyobb károkat az átvonult cella.

A ciklon melegebb, délkeleti oldalán, így főként az Alföldön alakultak ki jóval hevesebb zivatarok, amelyeket már viharos szél és jégeső is kísért.

 1. ábra

1. ábra
Műhold (kompozit) kép és a ciklon áramlási rendszere a 3000 m közeli szinteken
(a folytonos vonal a 700 hPa nyomásszint magassága) 2013.05.30. 14:00 időpontban

 2. ábra

2. ábra
Kezdeti stádiumban fejlődő zivatarlánc radarképe 2013.05.30. 13:50 helyi idő szerint

3. ábra 

3. ábra
A Balaton keleti medencéje fölé érve gyorsan fejlődik a zivatarcella 2013.05.30. 14:15 radarkép szerint

 4. ábra

4. ábra
A fejlődő cellában megjelennek az arcus felhők

 5. ábra

5. ábra
Az arcus felhőkből falfelhő jön létre

 6. ábra

6. ábra
A falfelhő még legalább 20-25 percen keresztül fennmaradt


OMSZ: 2013. május 31.