2024. április 19. péntek
Tanulmányok

HungaroMet: 2013. július 31. 17:26

Egy forró periódus vége

Ahogy az előrejelzések alapján várható volt, 2013. július 29-én sorra dőltek meg a melegrekordok hazánk területén. A hőségnek végül egy több hullámban, viharos széllökésekkel érkező hidegfront vetett véget, porvihar és vonalba rendeződő zivatarok kíséretében.

 Horváth Ákos és Kohlmann Márk


Hőhullám

A július 27-28-án Kelet-Európa fölött örvénylő ciklon kelet felé húzódása lehetővé tette egy Afrika felől Délnyugat- és Közép-Európa fölé nyúló un. magassági gerinc kiépülését. Az adott időszakban a levegő hőmérséklete folyamatosan emelkedett, a magasabb légrétegekben az említett gerinc hátoldalán igen erős melegadvekció hatására július 29. 00:00 UTC-re már 23 °C fölötti értékek is megjelentek a 850 hPa-os nyomási szint (~1550 m) hőmérsékleti analízis mezején Magyarország fölött. A gerinc délebbre fekvő részein, a Földközi tenger déli partvidékén a 850 hPa-os szint hőmérséklete megközelítette, illetve néhol meg is haladta a 30 °C-ot (1. ábra).

A magassági gerinctől nyugatra ugyanekkor egy markáns hidegfront kezdte kiszorítani a meleg légtömegeket. A front előrehaladtával Nyugat-Európa szerte pattantak ki heves zivatarok, jégeső kíséretében. A zivatarok július 28. estére már Németország délkeleti területe fölött jártak (2. ábra).

A hőmérséklet másnapra (július 29-re) várt eloszlását, azaz a nyugat-magyarországi hőmérsékleti maximumokat végül ezek a zivatarrendszerek zavarták meg. Július 28-án késő éjjel, illetve másnap hajnalban ugyanis a zivatarok kifutószelei hatására Északnyugat- Magyarországon a légkör legalsóbb szintjein gyenge hidegbeszivárgás indult meg, ami még 29-én napközben is valamelyest lassította a felszínközeli rétegek felmelegedését. Mindez azonban nem gátolta a rekord, illetve rekord közeli hőmérsékletek kialakulását, viszont a Dunántúlon a fenti okok miatt a korábban vártnál kissé alacsonyabb hőmérséklet volt tapasztalható (3. ábra).


Hidegfront

A levegő alacsony nedvességtartalma és a magasabb légrétegekben érkező meleg nem támogatta a felhő-és csapadékképződést, így a hétvégén az ország legnagyobb részén továbbra is a száraz, napos idő volt jellemző. A folytatódó szárazság miatt egyre inkább megvolt annak a veszélye, hogy egy viharos széllökésekkel, csapadék nélkül érkező hidegfront porviharokat is okozhat.

Közép-Európába érve a hidegfront déli részén hullám keletkezett. A hullámvetés a magasabb légrétegekben is tapasztalható volt: a Nyugat-Európa feletti magassági teknő vonalát követő erős jet stream a teknő megnyúlásával két ágra szakadt (4.ábra).

A hullámvetés miatt a talaj közelben északnyugat felől közeledő hidegfront lelassult, viszont a magasban az Adriai tenger felől érkező magassági hideg és a jet stream déli ága 29-én az esti órákban elérte a Dunántúl térségét. A délnyugati magassági hidegfront 20 óra (18 UTC) körül viharos széllel, (60–80 km/h) a száraz talaj miatt kialakult látványos porvihar kíséretében haladt keresztül a Dunántúlon (5a. és 5b. ábra).

A nedvesség hajnali 2 óra (0 UTC) körül érkezett meg. Ekkor a középső szinteken délnyugat felől beáramló nedves légtömegek fölé a magasban (500 hPa nyomás szinten) -3, -4 °C-os hideg beáramlás erősen labilizálta a légkört (6a. és 6b. ábra).

Az erős magassági szél és szélnyírás mellett ekkor már igen nagy volt annak a zivatarláncnak a kialakulási esélye, amely végül 23 óra után (21:30 UTC) lépett be a nyugati határon, és helyenként viharos széllökésekkel reggelig át is vonult az országon (7. ábra).

A zivatarlánc elhaladtával a legalsóbb szinteken megérkezett az északnyugati hidegfront is, és a hajnali óráktól kelet felé haladva egyre több helyen jelent meg az erős lökésekkel kísért északi, északnyugati szél, véget vetve 2013. év eddigi legforróbb időszakának.

 1. ábra

1. ábra
A 850 hPa-os nyomási szint hőmérséklete és magassága 2013.07.29. hétfő 0 UTC-kor;
az ábrán jól látható az afrikai eredetű meleg légtömegek észak felé húzódása

 2. ábra

2. ábra
Kompozit műholdkép, 2013.07.28. 17:55 UTC;
a kelet felé haladó hidegfrontot heves zivatartevékenység követte Nyugat-Európa szerte

3. ábra
3. ábra
A 2013.07.29. maximális hőmérséklet eloszlása Magyarországon az OMSZ automata mérőhálózat adatai alapján;
látható, ahogy a Dunántúl északnyugati részén a maximumhőmérsékletek a vártnál alacsonyabb értékeket vettek fel

 4. ábra

4. ábra
A 300 hPa-os nyomási szint magasság- és szélmezeje, a 2013.07.29. 18:00 UTC-s analízis alapján;
az ábrán látható a jet stream Alpoktól délre való lefűződése

5/a. ábra 5/b. ábra

 5. (a), (b). ábra
2013.07.29. hétfő 20:00 UTC-kor készült infravörös műholdkép (5a) és radarkép (5b)
a radarképen a szárazon betörő hidegfront keltette porvihar frontja látható;
csapadékot sehonnan nem jelentettek, a megfigyelt felhőzet is főként középmagas felhőkből állt,
így feltételezhető, hogy a radarképen a felkavart nagyméretű porszemek okozták a reflektivitást

6/a. ábra 6/b. ábra

6 (a), (b). ábra
A 700 hPa-os nyomási szint magassága és relatív nedvességi mezeje (a), valamint
az 500 hPa-os nyomási szint magassága és hőmérsékleti mezeje (b)
a 2013.07.30. kedd 00:00 UTC-s analízis alapján

 7. ábra

7. ábra
2013.07.29. hétfő 23:30 UTC-kor készült radarkép;
az ábrán a csapadékot és helyenként viharos széllökéseket okozó zivatarlánc látható


OMSZ: 2013. július 31.