2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. szeptember 8. 09:21

Ugrás a jövőbe – Időjárás-jelentések 2050-ből

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) kezdeményezésére az elmúlt hónapokban olyan fiktív időjárás-jelentéseket forgattak le a különböző országok médiameteorológusainak közreműködésével, amelyek a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás fontosságára hívják fel a figyelmet. A videók az évszázad közepére, 2050-be „repítik” a meteorológust, aki olyan kritikus időjárási eseményekről ad számot, ami az adott országra ebben az időszakban várhatóan gyakoribb lesz (az IPCC idén megjelenő 5. jelentése alapján). Így például a hipotetikus brazíliai időjárás-jelentés egyszerre számol be az ország déli tájait sújtó áradásról és földcsuszamlásról, valamint az északi területeken uralkodó aszályról.

Szeptember folyamán minden nap egy másik ország „futurisztikus” időjárás-jelentését lehet (angol nyelvű felirattal) megtekinteni a www.youtube.com/user/wmovideomaster oldalon, egészen 2014. szeptember 23-áig, amikor kezdetét veszi az ENSZ által szervezett 2014. évi nemzetközi Klímacsúcs. A rendezvény lehetőséget nyújt az éghajlatváltozással kapcsolatos vélemények megvitatására a világ legmagasabb tisztségű vezetői, a pénzügyi, az üzleti, a civil szféra, valamint a közszféra és magánszektor helyi vezetői számára.

A WMO akciója napjaink fontos problémájára hívja fel a figyelmet, ugyanakkor lényeges megemlíteni, hogy az elkészült videók nem olyan időjárási helyzeteket mutatnak be, ami az adott országban hamarosan általános lesz, csupán egy-egy szélsőséges időjárási jelenség gyakoribb előfordulását ragadják meg.

A jövőben várható változások számszerűsítése klímamodellek segítségével lehetséges, amelyek leírják az éghajlati rendszer fontos folyamatait, viselkedését és válaszát olyan feltételezett jövőbeli kényszerekre, mint például a fokozódó szennyezőanyag-kibocsátással járó emberi tevékenység. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál két regionális éghajlati modellt használunk arra a célra, hogy feltérképezzük, milyen változásokra számíthatunk a 21. században a Kárpát-medencében.
 


Kapcsolódó oldalak:


A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás fontosságára hívják fel a figyelmet


Fiktív időjárás-előrejelzések 2050-re


Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár