2024. április 24. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. február 17. 12:00

2016. február 16-án fellőtték a Sentinel-3A műholdat

Február 16-án Közép-Európai idő szerint 18 óra 57 perckor az oroszországi Pleszeckből fellőtték az Európai Unió Copernicus programjának újabb műholdját, a Sentinel-3A-t. Napszinkron pályán fog keringeni 815 km magasan jövendőbeli párjával, a várhatóan 2017-ben fellövésre kerülő Sentinel-3B-vel együtt. Műszerei az óceánok és a földfelszín megfigyelését segítik. Méréseiből származtatható a tengerfelszín hőmérséklete, színe, magassága és a tengeri jég vastagsága, valamint a földfelszín hőmérséklete, színe és az aeroszolokra vonatkozó információ.

A Copernicus program tengeri szolgáltatásainak (Copernicus Marine Environment Monitoring Service - CMEMS) felelőse a Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites –, www.eumetsat.int). A Sentinel-3 műholdak üzemeltetését, az adatfeldolgozást, adattovábbítást és az archiválás feladatát is az EUMETSAT látja majd el, miután az ESA a kezdeti tesztidőszak után átadja a műhold kezelését.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közvetlenül a Copernicus program légköri és földfelszíni szolgáltatásait fogja hasznosítani, de közvetetten – a globális időjárás-előrejelző modellek eredményein keresztül – a tengerfelszínekre vonatkozó mérések is pontosítják majd előrejelzéseinket.

A Copernicus programról és a Sentinel műholdakról további részleteket az alábbi honlapokon találhatók:

Kapcsoló oldal: Június 23-án fellőtték a második földi megfigyeléseket végző európai uniós műholdat


A Sentinel-3A fellövése az oroszországi Pleszeck Űrközpontból (forrás ESA)


A Sentinel-3A műhold fantáziaképe (forrás ESA/ATG medialab)