2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. április 29. 10:00

A kék 53 árnyalata

A ljubljanai égkékségmérő (cianométer) egy különleges szobor és mérőműszer egyben. Kiváló példáját láthatjuk annak, amikor egy művészeti alkotás tudományos ismeretterjesztő, népszerűsítő funkciót is ellát.

Az égkékségmérő egy 1789-ben kitalált „műszer”, Horace-Bénédict de Saussure svájci tudós (meteorológus, geológus, alpinista) ötlete volt. Hegymászáskor vette észre, hogy a magasban kékebb az ég, és elkezdett agyalni rajta, hogy vajon mi és hogyan befolyásolja az ég színét, azonban ahhoz, hogy bármi összefüggést levonhasson a tapasztalatokból, kellett egy mérték, amihez lehet viszonyítani a színt. A skálát 53 egység alkotja, ezeket annak idején a porosz kék (más néven párizsi kék) nevű festék különböző hígítású változataiból állította össze. Rájött hamarosan arra is, hogy az égbolt kéksége és ezzel az átlátszóság is a levegőben lebegő aeroszoltól és párától függ. Amikor hegyet mászott, cipelte magával a mérőműszereit – ezek egy részét maga fejlesztette ki – és mindent megmért, amit csak lehetett.

Hogy valójában mi is kékíti az ég vizét (József Attila mamája helyett), csak néhány évtizeddel később, John Tyndall és Lord Rayleigh munkássága nyomán derült ki, de az alapokat Saussure égkékségmérője és a vele végzett mérései fektették le. A ljubljanai „szobor” nem csupán köztéri műalkotás, hanem élő műszer is, tetején napelemekkel és égbolt kamerával. Emellett a szobor kijelzője a legközelebbi légszennyezettség mérő állomás adatait is láthatja az arra sétáló. A szobor Ljlubljana főutcáján kapott helyet, mely nemrégiben lett sétálóutca – ha valaki arra jár utazása során, maga is megnézheti az alkotást.

www.amusingplanet.com/2017/04/the-cyanometer-of-ljubljana

artecitya.eu/ljubljana/projects/baraga-cyanometer-monument-blueness-sky

A szobor honlapja: cyanometer.net

Írta: Landy-Gyebnár Mónika


Forrás: artecitya.eu