2024. április 24. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. június 13. 11:01

Egy viharos éjszaka krónikája

Június 12-én viharos széllel, nagy mennyiségű csapadékkal robogott át felettünk az újabb zivatarzóna. A helyzet magában hordozta a kiterjedt károkozó szélrohamok esélyét is, és bár mérőhálózatunk 20 állomásán is meghaladta a 80 km/h-t a szélsebesség, a feltételek adottak lettek volna ennél pusztítóbb forgatókönyv teljesüléséhez is – szerencsére ezúttal nem így lett.

A délutáni néhány szupercellát követően este megérkezett a rendszerbe szerveződött zivatarzóna. A legtöbb csapadékot a Dunántúlon mérték, ott sokfelé hullott 30 mm-nél is több eső 12 óra alatt, a baranyai Kémesen 38 mm gyűlt össze.

A legerősebb széllökéseket a Balatonnál, majd egy „önállósodott” cella nyomán Tassnál (105 km/h) regisztrálták, míg a János-hegyen 110 km/h sebességgel süvített a szél. A rendszer hajnalban elhagyta az országot, „búcsúképp” Békéscsabán még egy újabb, közel 100 km/h-s lökést produkálva.

Az előrejelzések szerinta a következő napokban ilyen szervezett és erős széllel járó zivatarok kialakulása már nem valószínű, de csapadékból továbbra sem lesz hiány.

 



A legerősebb széllökések június 12-én


A legtöbb csapadékot a Dunántúlon mérték


Este megérkezett a rendszerbe szerveződött zivatarzóna


Viharos széllel, nagy mennyiségű csapadékkal robogott át felettünk a zivatarzóna