2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. december 21. 14:03

Megenyhül az idő karácsonyra

A centrumával térségünktől nyugatra, délnyugatra elhelyezkedő anticiklon peremén enyhe levegő áramlik a következő napokban a Kárpát-medencébe. Egyre alacsony nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, számottevő csapadék karácsonykor sehol sem várható.

Szombaton kezdetben erősen és gyengébben felhős területek egyaránt lesznek, majd délután egyre több felhő érkezik fölénk. Reggel a Tiszántúlon lehet helyenként havas eső, hó, napközben néhol alakul ki zápor, a hegyekben hózápor. Az északnyugati szelet sokfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +4 fok között alakul, keleten lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható.

Vasárnap változóan felhős időre számíthatunk, az ország nagy részén többórás napsütés várható. Inkább csak reggel, délelőtt, és főként keleten alakulhat ki helyenként kisebb eső. Az északnyugati, nyugati szelet többfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 11 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb.

Hétfőn, karácsony első napján gyengén felhős, napos időre számíthatunk, a ködfoltok reggel, délelőtt feloszlanak. Csapadék nem valószínű (1. és 2. ábra). A nyugati, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között várható.

Kedden az ország északkeleti, északi harmadán tartósan ködös körzetek is lehetnek, másutt a ködfoltok feloszlása után változóan felhős időre van kilátás, a legtöbb helyen több órára kisüt a nap. Legfeljebb északkeleten, északon lehet ködszitálás, éjszaka ónos szitálás. A déli, délnyugati szelet a Dél-Dunántúlon erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 7 és 12 fok között valószínű, de északkeleten lehetnek helyek, ahol nem lesz 2, 3 foknál melegebb.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon (www.met.hu) nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Légnyomás és 850 hPa-os (~1500 m) hőmérséklet előrejelzés az ECMWF modellből, 2017. december 25. hétfő 01 órára (00 UTC)


2. ábra: Légnyomás, felhőzet és csapadék előrejelzés az ECMWF modellből, 2017. december 25. hétfő 19 órára (18 UTC)