2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. december 28. 14:27

Melegfront hoz enyhülést és többfelé csapadékot

Melegfront alakítja a hétvégén hazánk időjárását, jelentős enyhülésre készülhetünk, és szombat délutántól nyugat felől egyre többfelé várható csapadék.

Szombaton nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, délelőtt északnyugaton lehet gyenge havazás, majd estétől a Dunántúlon egyre nagyobb területen elered az eső, a Dunántúli-középhegységben havas eső, hó is valószínű. A délire forduló szelet főleg az Észak-Dunántúlon kísérik élénk lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -6 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között valószínű.

Vasárnap napközben nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, a Dunántúlon már kisüt a nap, északkeleten viszont késő délutánig erősen felhős marad az ég. Délelőtt még több helyen eshet az eső, északkeleten néhol ónos eső is lehet. A délnyugati szél néhol megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3  és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul, az ország északkeleti harmadán 2, 4 fok is lehet.


Az európai időjárási helyzet szombat este az ECMWF modell alapján.
Jól kivehető a Kárpát-medence fölött a melegfronti felhőzet.


A hétvégén várható csapadék mennyisége az ECMWF modell alapján.