2024. április 24. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. június 21. 11:00

Nyári napforduló műholdképeken

Idén június 21-én helyi időben 1 óra 9 perckor volt a nyári napforduló. Ekkor fordult a Föld északi féltekéje leginkább a Nap felé. A napforduló közeli pár napon a geostacionárius műholdakról meg lehet figyelni az ún. "éjféli napot"

2012. június 21-én helyi időben 1 óra 9 perckor volt a nyári napforduló. A napforduló közeli pár napon a geostacionárius műholdakról meg lehet figyelni az ún. "éjféli napot".  Az éjfél körüli képek poláris részén a földteke szélén szórt napsugárzást mér a műhold (lásd 1. ábrát és a kisfilmet). Ez a típusú kép napsugárzási tartományban készül, így éjszaka teljesen fekete szokott lenni.

1. ábra 

1. ábra
Az északi napfordulókor készült Meteosat-9 napsugárzás tartományú kép 2012. június 21 éjfél. (EUMETSAT)


A 2. ábra a Föld napsugárzás általi megvilágítottságának változásait szemlélteti. A márciusi és szeptemberi napéjegyenlőségek idején a nappal és az éjszaka egyenlő hosszú. A decemberi napfordulókor van az északi félteke legrövidebb napja, júniusban a leghosszabb. Az ábrán láthatjuk júniusban és decemberben az éjféli nap jelenségét is. A nappalt és az éjszakát elválasztó vonal hajlásszöge az észak-déli irányhoz képest változik.

 2. ábra

2. ábra
Napéjegyenlőségek és napfordulók 2011 és 2012 évi METEOSAT-9 műholdképeken (EUMETSAT)


forrás: www.eumetsat.int/Home/Main/News/Features/820057?l=en