2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. május 9. 08:12

Hajóútvonalak és örvények

Hajók és szigetek kapcsolatáról általában akkor beszélünk, amikor a hajók a kikötőkben utasra vagy árura várnak. Ám közöttük más kapcsolat is létrejöhet, mint például 2013. április 20-án történt a Csendes-óceán északi részén.

A NASA Terra műhold MODIS szenzora készítette a képet a Csendes-óceán fölött (1. ábra), az Aleuti-szigetek térségében, amelyen a hajók útvonala jól kirajzolódik néhány légörvény társaságában. A hajók útvonalát nyugat-keleti irányú fényes sávok jelzik, míg a közelben található Tanaga sziget okozta örvények északról dél fele épültek fel. A helyzet érdekessége, hogy a fényes sávok egy kevésbé felhős térségben keletkeztek. A hajóútvonalak meglehetős fényessége utal a keletkezés módjára is.

1. ábra

1. ábra
A NASA Terra műhold MODIS szenzora által készített kép a csendes-óceáni, Aleuti-szigetek térségéről


Mint ismeretes a vízgőz apró részecskéken, úgynevezett kondenzációs magvakon csapódik ki, válik láthatóvá. Ezek a kondenzációs magvak többnyire természetes eredetűek, mint például a szél által felkapott és szállított sivatagi por, de a tengervízből kiváló sómagvak is ide sorolhatóak. Ugyanakkor a tüzelőanyagok égetése – esetünkben a hajók kipufogógáza – is kondenzációs magként funkcionál. Ellentétben a természetes eredetű aeroszolokkal a hajó által kibocsátott égéstermékek jóval kisebb méretűek, ráadásul kis területen és nagy mennyiségben történik a kibocsátás. Ezek mind a leendő „felhőzet” csírái. A kondenzálódott víz visszaveri a napsugárzás egy részét: a nagy magvakon kicsapódott víz kevesebbet, míg a nagy mennyiségű, de kis méretű kipufogógázok által keletkezett apró cseppecskék jóval többet. Következésképp a hajó által keltett „felhők” több napfényt vernek vissza, így fényesebbnek látszanak az űrből.

Habár a legtöbb hajóútvonal nyugat-keleti irányba esett ebben az időszakban, mégis néhány felhősáv kavargó, örvénylő alakot öltött. Ennek oka a kép felső részében található Tanaga sziget, amely Kármán-örvénysort keltett az észak felől áramló levegőben. Ezért az egyenes hajóútvonalakat jelző felhősávok az örvények térségében megcsavarodtak.

A Kármán-örvénysorról bővebben korábbi cikkeinkben lehet olvasni:


További műholdképek (angol nyelven): earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=37455

Forrás: NASA Earth Observatory