2024. április 25. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. május 17. 13:02

Az elmúlt három nap csapadék és szél mérlege

A hét közepén „menetrendszerűen” megérkezett a napokkal korábban előrejelzett mediterrán ciklon, amely sokfelé kiadós csapadékot és erős vihart okozott. A ciklon legintenzívebb három napján a legtöbb csapadék az Alföld és a Dunántúl déli részén hullott, a legerősebb szelek a Bakony és a Balaton térségében fújtak.

Már egy hete külön cikkben hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a hét közepén várhatóan egy a mediterrán térségben kialakuló, és fölénk helyeződő intenzív ciklon alakítja majd időjárásunkat, amely sokfelé jelentős mennyiségű csapadékot hoz, és az ország nagy részén viharos szelet okoz. A későbbi napok során sem változott az előrejelzés, a ciklon valóban megérkezett. A legintenzívebb három nap május 14-16-ra esett. Ebben a 72 órás időszakban országos átlagban 25 mm csapadék hullott. Ennek eloszlása azonban nagyon egyenetlen volt, amit a mérőállomásaink adati alapján készült háromnapos csapadékösszeg térkép is jól mutat (1. ábra). Látható, hogy a déli országrészben 60-70 mm fölötti értéket is mértek, de a Bakony térségében és az Alpokalján voltak 40 mm fölötti mennyiségek.

A három nap során a legtöbb csapadékot mért állomásunk ötös rangsora a következő:

Pécs Árpádtető           91,9 mm

Pogány                       78,4 mm

Kübekháza                 76,4 mm

Szeged belterület        70,5 mm

Bátaapáti                    67,7 mm

A legerősebb szeleket május 15-én, csütörtökön napközben mérték (2. ábra). A térképen jól látszik, hogy a Bakony, illetve a Balaton térségében volt leginkább viharos a szél, itt a széllökések helyenként meghaladták az orkán erejű (120 km/h) fokozatot is. Erős vihar volt az északkeleti országrészben is, ahol 80-100 km/h közötti széllökéseket is mértek.

A legerősebb szelet mért állomásunk ötös rangsora a következő:

Kab-hegy                    148,3 km/h

Balatonőszöd             126,7 km/h

Balatonmáriafürdő     122,4 km/h

Fonyód                       116,3 km/h

Zalaegerszeg               110,5 km/h

A sok csapadékot és erős vihart okozó ciklon gyengülésével, távoztával a következő napokban szárazabbra, melegebbre fordul az időjárás, és erős szél sem várható (3. ábra).


1. ábra
A május14-16. közötti 3 nap csapadékösszege


2. ábra
A legerősebb széllökések május 15-én, csütörtökön


2. ábra
A Budapest térségére vonatkozó 10 napos fáklya diagram