2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. május 17. 23:12

Villámárvíz a Börzsönyben

Az elmúlt napok elhúzódó esőzései nyomán Baranya, Bács-Kiskun, és Csongrád megyében több helyen 60-90 mm eső hullott. Szombat délután a Börzsönyben mindössze pár óra leforgása alatt esett ugyanekkora mennyiség, ami a kisebb patakokon villámárvizet eredményezett. A királyréti társadalmi csapadékmérőnk szombat kora este megmérte a felhőszakadás során lezúdult esővizet, és a végeredmény meglepően nagy mennyiség lett: 83,5 mm.

Ekkora felhőszakadás Magyarország egy-egy pontján szinte minden évben előfordul, de adott helyen a visszatérési periódusa még hegyvidéki területeken is több év, sőt az Alföld egyes településein akár hosszú évtizedek telhetnek el anélkül, hogy néhány óra alatt ekkora vízmennyiség zúduljon le az égből. 

A felhőszakadás több helyen megrongálta a kiránduló útvonalakat, de még aszfaltozott hegyi utakon is komoly károk keletkeztek. Helyi erdészeti beszámolók alapján több helyen tíz négyzetméternél nagyobb darabokat mosott ki a hegyoldalból lezúduló ár, 

Ilyen súlyos helyzet többek között azért is alakulhatott ki, mert a korábbi időszakban rengeteg csapadék hullott, így Magyarország nagy részén telített, vagy telítéshez közeli állapotban vannak a talaj felső rétegei.

A mérések alapján az özönvíz leginkább a Börzsöny déli lejtőit sújtotta: a Királyréten regisztrált 84 mm csapadék mellett a hegység környékén elhelyezett mérőautomaták kisebb mennyiségeket mutattak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kezelésében lévő Nagy-Hideg-hegyi meteorológiai állomás 60 mm-t jelzett, míg az Ipoly mellett fekvő Tésán már csak 34 mm hullott. 

Az előrejelzések alapján vasárnap még az országban előfordulhatnak hevesebb záporok, sőt helyenként zivatar is lehet, hétfőtől azonban egyre szárazabb, és melegebb levegő érkezik térségünkbe. Részletes prognózisunkat az Előrejelzés oldalunkon olvashatják.


A Börzsönyt sújtó felhőszakadás idején az OMSZ által készített radarkép,
bejelölve a legnagyobb csapadékot jelentő mérőponttal


Locskai Milán kerületi erdész és csapadékmérőnk által készített fénykép a börzsönyi özönvíz után


Szombat késő délutáni pillanatkép a Börzsönyben a felhőszakadás után (fotó: Locskai Milán)