2024. március 29. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2014. március 25. 13:13

Légköri ózon térkép

Naponta frissülő ózón térkép látható az Humánmeteorológia menü UV sugárzás, valamint az Aktuális időjárás Műhold oldalakon. A térkép műholdadatokból származtatott ózonmennyiségeket mutat, azaz a vertikális légoszlop ózontartalmát. Amennyiben a sztratoszférában sok ózon található a felszínre érő UV sugárzás kisebb, mint kevés ózon esetén, ugyanis az ózon kiszűri az UV sugárzás egy részét.

Műholdon mért adatokból számolható a légkör függőlegesen összegzett ózontartalma (teljes légköri ózon).  A Metop poláris műholdon található GOME-2 műszer méréseiből származtatott teljes légköri ózon naponta egyszer áll elő, mivel a műszer a látható és az UV sugárzási tartományokban mér. Magába foglalja az adott légoszlopban lévő sztratoszférikus és troposzférikus ózont is. A troposzférikus ózon mennyisége nagyságrenddel kisebb a sztratoszférikus ózon mennyiségénél, így a teljes ózon mennyiségét elsősorban a sztratoszférikus ózon határozza meg.

A felszínre jutó UV sugárzás összefüggésben áll a sztratoszférikus ózon mennyiségével. Tiszta (felhőmentes) égbolt esetén az UV sugárzás erőssége nagymértékben függ a sztratoszférikus ózon mennyiségétől.

A műholdadatokból származtatott légköri ózon mennyiségének verifikációjáról készült tanulmány az adatok megbízhatóságáról ad információt.

A megjelenítési eljárás kidolgozását és a verifikáció elvégzését az URKUT_10-1-2011-0018 számú pályázat támogatta.

Kapcsolódó dokumentumok: