2024. március 28. csütörtök
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. január 3. 15:06

Meteorológiai műhold adatok megjelenítése

A METEOSAT geostacionárius meteorológiai műholdsorozatot az EUMETSAT európai szervezet működteti. A műholdsorozat új generációs holdjai negyedóránként és 12 spektrum tartományban készítik a felvételeket az Európát és Afrikát tartalmazó féltekéről, a látható és az infravörös spektrum tartományban. A műholdképek közlésének szabályait az EUMETSAT adatpolitikája határozza meg. Jelenleg csak a 3 óránkénti képek szabad felhasználásúak, ezért a Műhold oldalon nem mindegyik kép érhető el.

A képek felbontása Magyarország területén 11 csatornában kb. 4X6 km, a 12. nagyfelbontású látható csatornában pedig 1.3x2 km. A napsugárzás tartományban készült felvételek a felszín, illetve a felhők sugárzás-visszaverő képességét tükrözik. Az infravörös légköri ablakban készült képek a felszín, légkör, felhők hőmérsékletére jellemzőek.

Három típusú (Infra, Látható és Időjárási frontok) műholdkép látható a Műhold oldalon. Az európai térképen ábrázolt műholdas (és egyéb) adatok jobb láttatását segíti egy nagyobb méretű kép megjelenítése, amelyet a jobb felső sarokban látható nagyító ikonra kattintva érhetünk el.

A 3 óránkénti műholdas mérések egymás utáni, un. hurokfilmszerű megjelenítésével tájékoztatást kapunk a felhőrendszerek mozgásáról és fejlődéséről. A három sebességű animáció mellett további alap funkció az egyes időpontok kiválasztásának és az időbeli léptetésnek a lehetősége.