2024. március 29. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2016. április 26. 12:22

Tavaink időjárása - mobil verzióban

Az OMSZ nyilvános portáljának mobil eszközökre optimalizált változata új tartalommal bővült. A mobil.met.hu portálon mostantól a Balatoni időjárás oldal mellett megtekinthető a Tisza-tavi időjárás és a Velencei-tavi időjárás oldal is, amelyen az aktuális viharjelzésen kívül többek között megtalálhatók a legfrissebb mért és előrejelzési adatok is.

A vihar-előrejelzés azon feladatok közé tartozik, ahol az időjárás előrejelzése szó szerint életbevágóan fontos. Ennek megfelelően a meteorológusok a lehető legkorszerűbb szakmai és technikai eszközrendszert használják: számítógépes térinformatikai megjelenítő rendszert, nagy felbontású automata meteorológiai állomáshálózatot, műhold-, radar- és villámdetektáló hálózatokat, az előrejelzési egyenletek megoldására pedig nagyteljesítményű számítógépeket alkalmaznak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közötti megállapodás szerint az OMSZ biztosítja a teljes körű (24 órás) viharjelző szolgáltatást a Balatonra, a Velencei-tóra és a Tisza-tóra. A Balaton körül 11, a Velencei-tónál három, míg a Tisza-tónál egy part menti mérőállomás folyamatosan rögzíti az időjárási elemek változását.

Kapcsolódó oldalak:


Térképes szél előrejelzés a Tisza-tó térségében


Mért szél adatok, előrejelzés a Tisza-tó oldalon


Tavi viharjelzés a mobil.met.hu honlapon