2024. április 18. csütörtök
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2017. július 13. 14:00

Még több információ Budapest és környékének időjárásáról

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egy új oldallal köszönti a budapesti vizes világbajnokságot. A met.hu honlap Időjárás oldalán, a Budapest menüpont alatt bárki tájékozódhat Budapest és környékének aktuális és várható időjárásáról.
Az oldalon térképes formában, hatórás (napszaki) bontásban látható a várható időjárás. Az előrejelzési térképeken az egyes településekhez tartozó időképre kattintva, vagy a Magyarországi települések menüt kiválasztva egy konkrét település hétnapos, napszakos részletességű prognózisa tekinthető meg grafikonos formában. Az aktuális megfigyelések alatt, a tízpercenként automatikusan frissülő szél, hőmérséklet, légnedvesség, csapadék és időjárási radar mérések láthatók, szintén térképen ábrázolva.
 
A több mint 3000 magyarországi települést érintő előrejelzés, ami a világ elismerten legjobb időjárási modelljeire, illetve az előrejelző szakember tapasztalatára és Magyarország klimatológiai sajátosságaira támaszkodva készül, akár napjában többször is frissítve.
 
Az adott helységekre szóló előrejelzések naponta több mint 3000 magyarországi településre készülnek. A kiindulási alapot a világ elismerten legjobb időjárási modellje, az európai együttműködés keretében fejlesztett és futtatott ECMWF modell jelenti. Egy adott helyre szóló prognózis a számítógépes modell mezők kb. 10x10 km-es rácspont hálózatból készül, mindig a településhez legközelebbi rácspontra vonatkozó előrejelzést felhasználva. A modell előrejelzési mezőit (elsősorban a hőmérsékletet, a felhőzetet és a csapadéktípust) az előrejelző szakember módosítja figyelembe véve az aktuális időjárási helyzetet, a szakmai tapasztalatait, más modell eredményeket, valamint Magyarország klimatológiai sajátosságait.

Mint ismeretes, bizonyos időjárási helyzetekben, főként a nyári félévben, a csapadék és szél területileg igen szeszélyes eloszlással rendelkezik. Ezeknek az elemeknek egy adott pontra vonatkozó prognózisa sok esetben csak tájékoztató jellegűnek tekinthető, hiszen a tudomány mai állása szerint a szélnek és a csapadéknak egy adott helyre vonatkozó konkrét számszerű előrejelzése más elemekkel összehasonlítva ma még nem minden időjárási helyzetben megbízható. Ezért az általános tájékozódáshoz elengedhetetlenül szükséges az aktuális riasztások és figyelmeztető előrejelzések, a napra lebontott szöveges prognózisok, valamint a harmadik és a negyedik napot követően a valószínűségi előrejelzések megismerése.