2024. április 20. szombat
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. október 16. 12:28

Városi hőszigetek projekt - angol változat

Elkészült az OMSZ pályázatokat, projekteket bemutató menüpont angol nyelvű változatának újabb, a városi hősziget jelenséggel (Urban Heat Island) foglalkozó oldala.
A hősziget a nagyvárosokban bekövetkező mikroklimatikus jelenség. Lényege, hogy beépített városi területen a hőmérséklet szignifikánsan magasabb, mint a várost környező külvárosi és vidéki területeken.

A hősziget jelenség intenzitása a városi területek méretével és népességével arányosan nő. Következésképpen a városi területeken élők egyre növekvő száma miatt az eljövendő években egyre súlyosabbá válik a helyzet. A hősziget hatás közvetlenül kapcsolódik (és romlik) a klímaváltozással, amely előreláthatólag növekvő átlaghőmérséklet miatt markáns, közvetlen hatást gyakorol a városi lakosság egészségére, különösen a veszélyeztetett csoportokra, a betegekre és az idősekre. Az UHI pályázatról további részletek olvashatók a honlapon.



The UHI effect means an urban area is significantly warmer than its rural surroundings. The UHI is a microclimatic phenomenon that occurs in the metropolitan areas. It consists in a significant increasing of the temperature in the urban area respect to the surrounding peri-urban and rural neighbourhoods.