2024. április 18. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2014. május 4. 22:00

Hol esett a legtöbb eső szombaton?

A többnapos zivataros időszak végén, szombaton regisztrálták az országban a legnagyobb napi csapadékösszeget az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomásai. Az eddigi beérkezett adatok alapján a legtöbbet a Baranya megyei Páprádon regisztrálta társadalmi csapadékmérőnk, ahol 98,6 mm esővíz zúdult a falura 24 óra leforgása alatt, ami egyben a május 3-ára vonatkozó új napi csapadékrekord is az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisának jelenlegi állapota alapján.

Hagyományos módon a napi csapadékösszegeket adott nap reggeli főterminusától a másnap reggeli meteorológiai főterminusig számítjuk, így a rövid elemzésünkben a szombat reggeltől vasárnap reggelig lehullott mennyiséget szemléltetjük.  

Az elmúlt napok időjárása az ország több pontján kialakult felhőszakadás miatt marad emlékezetes. Kis területre korlátozva igen nagy mennyiségű csapadék is előfordult, izolált körzetekben a jégeső is károkat okozott.

A Magyarországtól délre elvonult mediterrán ciklon szombaton csak tovább emelte a csapadékhozamot, így különösen az ország déli megyéiben egy nap leforgása alatt egy, másfél havi májusi csapadékmennyiség is lezúdult.

Szombaton napközben a kialakult zivatarfelhők Magyarország északi területein is okoztak jelentősebb csapadékot (a Heves megyei Verpeléten 52 mm-t mért a mérőautomata), de az esti órákban dél felől kiterjedtebb csapadékzóna is elérte az országot. Szombaton este intenzív csapadékhullással, dörgéssel, gyengülő villámaktivitással kísért zivatarok is kialakultak, majd ezek a zivatarok elhaltak, a zivatarfelhők szétterültek és sok helyen közepes intenzitással eső esett.

A vasárnap reggelig Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részein szinte mindenütt 25 mm feletti csapadékösszeget regisztráltak a csapadékmérő állomások, sőt Drávaszabolcstól egészen Barcsig nagyobb területen is 50 liternél nagyobb vízmennyiség zúdult le négyzetméterenként.        

A mellékelt térképen ugyanakkor az is szembetűnő, hogy az országon belül a csapadék eloszlása meglehetősen egyenlőtlen volt. Az Északi-középhegység egyes részein egy csepp eső sem hullott, de az Észak-Dunántúlon is maradtak száraz területek.

 csapterkep-05.03

 A térkép az OMSZ főbb automata mérőállomásainak adatai alapján, a számadatok interpolálásával készült.
A fekete színnel feltüntetett értékek a meteorológiai mérő automaták adatait, piros színnel a nagyrészt
MET-ÉSZ rendszeren keresztül beérkezett társadalmi csapadékmérők méréseit tartalmazza.
A térkép elkészítésében Bujdosó Bence miskolci észlelőnk volt segítségünkre, amelyet ezúton is köszönünk.